Броени часове остават преди първия звънец на 47-ото НС. И към днешна дата продължават преговорите между евентуалните бъдещи коалиционни партньори. Ще има ли скоро България редовно правителство?

"47-ото Народно събрание ще има по-дълъг живот от предишните две, които поставиха антирекорд. Обнадежден съм от това, което виждам на преговорите. Всички партии са с нагласата да постигнат временен компромис за коалиционно правителство. Поне се дават сигнали за правителство, което да адресира тежките въпроси, които стоят на дневен ред месеци наред", заяви бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според лидера на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев обаче преговорите не са на финалната права, а тепърва започват.

"Да не се заблуждаваме, че преговорите са свършили. Те сега започват. Тези преговори бяха за пред камерите, но бяха и необходими, защото предизборна кампания реално нямаше. Много ясно стана от шоуто във Facebook, че коалицията е БСП - "Продължаваме промяната". Останалите партньори бяха превзети още по време на изборите", коментира Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Милен Керемедчиев предупреди, че прилагането на сценария с разпределението на постове от Тройната коалиция ще бъде порочно и фатално за коалицията.

"Такова разпределение на министри и заместник-министри от различни партии ще създаде тежка работна среда в самите министерства. Ще има вътрешни битки за надмощие, от които никой няма да спечели. Ако се тръгне по този план, всичко ще бъде съшито с бели конци, но няма да изкара дълго време", убеден е Керемедчиев.

Румен Йончев също изрази надежда подобно "заграждане" на министерски постове да не случи.

"Надявам се тези преговори да доведат до обща управленска платформа. Тогава разпределението на постове няма да е от такова значение. В срещите между бъдещите коалиционни партньори не чухме как ще изглежда бюджетът - на какви реформи ще заложат. На тях всеки беше дошъл да сподели личните си мечти и визии за бъдещето на България", заяви той.

И двамата бяха категорични, че един от важните постове в следващия кабинет ще бъде този на външния министър.

"Надявам се да имаме ярък и силен, дипломатичен нов външен министър. От него ще се очаква да води тежки разговори, трябва ни силна фигура на тази позиция за преговорите със Северна Македония", каза Милен Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase