Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев каза, че месеци наред няма окончателен отговор от прокуратурата за начина, по който се прилага принципът за случайно разпределение на делата. Затова Демерджиев обмисля и вариант да се потърси дисциплинарна отговорност от конкретни прокурори. Без да обяви имена, Демерджиев посочи, че комуникацията му по този повод върви с един заместниците на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БТА.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ той поясни, че от лятото тече писмена комуникация между двете институции и определи това като неглижиране от страна на държавното обвинение.

Поводът за исканата информация от страна Демерджиев са случаи в съдебната система, при които има отклонение от закона. При липса на случайно разпределение на дела и преписки, последиците могат да са много сериозни, аргументира се Демерджиев.

Той обясни, че в разговора си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши преди дни двамата са обсъдили готовността на по-широк кръг институции у нас, които да изпращат сигнали за нарушения в новата евроструктура. До момента такива правомощия в България има само прокуратурата.

Лаура Кьовеши ги нарече малки дела, аз ги наричам случаи, които не са с обществен интерес. С тези думи Демерджиев описа изпращаните досега сигнали за евроизмами. Той посочи, че дори се обмисля възможността всеки ръководител на прокуратурата да има достъп до евроинституцията.

В Прокурорската колегия на ВСС Демерджиев вече е изпратил исканите документи по казуса "Осемте джуджета". Става дума за извършвани разпоредителни сделки, подписвани в болница. Правосъдният министър уточни, че е дал на ВСС 18 доказателства. От ВСС вече трети месец той очаква и решение за това какво да се случи не само със сградите, а и с автомобилите на Бюрото за защита на свидетели, което парламентът реши да извади от прокуратурата и върна в Министерството на правосъдието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase