Снимка: Bulgaria ON AIR

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) освободи снощи Ваня Караганева като изпълнителен директор, а днес министърът на икономиката Даниела Везиева поиска спешна смяна на трима от членовете на ръководството. Bulgaria ON AIR потърси причините за отстраняването на Караганева.

Ваня Караганева става член на Съвета на директорите на ДКК през септември, по времето на Кирил Петков. От октомври става изпълнителен директор.

Според Съвета на директорите за по-малко от месец, откакто е назначена на поста, е извършила серия нарушения и е нанесла сериозни щети на компанията и на държавата. Затова се е наложило спешното ѝ освобождаване.

Последва незабавна реакция от страна на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Тя разпореди проверка, като се закани да поиска оставките на трима от членовете на Съвета на директорите. Според нея събранието за отстраняването на Караганева не е проведено по надлежния ред.

Везиева защити досегашния изпълнителен директор, като обясни отстраняването ѝ с опит да се защити досегашния непрозрачен модел на управление на компанията. Според нея Караганева е имала своите основания да предприеме смяна на обслужващата банка на компанията.

"Доколкото знам госпожа Караганева е пуснала на финансови контрольори някакви свои документи, които предстоят да се обсъждат, но такъв акт като акт няма", обясни министър Везиева.

Реакцията и на бившите управляващи не закъсня. От ГЕРБ обявиха, че чрез решенията на Ваня Караганева тече скрита приватизация на "Вазовските Машиностроителни Заводи" (ВМЗ) и военнопромишления комплекс у нас – и призоваха МВР и отговорните институции да се самосезират за случващото се.

"Ето това за мен, колеги, е илюстрация на пленена държава. Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона от Кирил Петков, продават на частна компания бъдещето на целия военно-промишлен комплекс и на 4000 души, които работят във ВМЗ", заяви Любомир Талев.

От своя страна от Съвета на директорите отговориха, че не приемат за достоверни внушенията, правени от Караганева. В своя позиция те посочват, че чрез отстраняване й са защитили интересите на дружеството и на държавата.

"СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай. ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката (и настоящият, и предишният) за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", заявиха от ДКК.

Bulgaria ON AIR не успя да се свърже с министър Везиева за коментар.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Коментари Напиши коментар

36

Истината

преди 1 месец

Тази Караганева е гадже на министърката. Не се чудете, защо така я защитава. А знаете ли къде и с #КОЙ е в момента министърката?

35

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 30Това чудо ДКК, както и ББР са дело на "десния"Костов. Участващ в Орешарки, чрез Цв.Василев и сега също се готви чрез ДаБългария. Та заповядай пак. Монополната НЗОК прахосваща парите за здраве също е негово дело. Много заслужил човек.

34

Анонимен

преди 1 месец

Значи назначава проверка, но е сигурно, че ще ги уволни? Тези съвсем се забравиха! Поне от кумова срама да каже, че ще изчака резултата от проверката и тогава ще реши. Защо въобще губи време и средства с проверка? Поредната декларация с невярно съдържание!!! "Почтените" за нищо го нямат Наказателния кодекс. Затова ли искат да сменят Гешев с техен човек? Поредния"почтен"с ттопки и SV от"А"отбора гърми още първия месец. Преди тази изгоря друг"почтен"Ат.Гогов,избран също от К.Петков! Та....