Снимка: БГНЕС

Преговорите са към края си, но ще бъде ли съставено правителство? Според експерти, този път партийните лидери вече не играят сами за себе си, а осъзнават задачата си - да решават проблемите на обществото.

"Политиката е инструмент, с който преследваш цели, задачи. Някои обаче го използват за собствена изгода. Не са раздадени министерските постове, тук ще има до последно опити за извиване на ръце. Играта е тънка. Отпадането на една партия означава срив на идеята за създаване на стабилно управление", посочи социологът Кольо Колев.

Според него здравият разум ще надделее и ще се стигне до форма на съгласие.

"В момента на българските партии - тези, които участват в сформирането на коалиция, прагматизмът им идва в повече. Осъзнават по трудния начин, че мястото им и положението им в българския политически живот не е такова, каквото си го представят", смята политологът Любомир Стефанов.

Колев изтъкна, че в 45-ото и 46-ото Народно събрание всеки е играел сам за себе си.

"Избирателите ги изпращат, за да решат проблемите на обществото. А те са много - Ковид криза, социална криза, образователна криза, енергоносители, инфлация. Както и проблеми с правосъдната ни система, корупцията", добави социологът.

Има индикации, че този път до голяма степен партийните ръководства започват да мислят нормално, с оглед на това за какво ги е изпратил избирателят, уточни той.

Стефанов подчерта, че има изглед нещата да бъдат с дългосрочна перспектива, ако партиите вървят по път, който ги събира, а не ги разделя. Събеседниците са на мнение, че правителството, което евентуално ще видим, ще бъде дясноцентристко.

"Сякаш има разум и правителството не е обречено на 1-2 или 5 месеца. Ако то продължава да намира общото - това, което обществото очаква от него, има шанс да изкара и цял мандат", прогнозира Колев.

"Продължаваме промяната" не е партия, а политическа конгломерация. Има хора, които имат прагматичен подход с правенето на нещата в живота си по принцип, те го показаха под патронажа на президента в служебните министерства", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

Колев смята, че енергетиката е това, което може да взриви обществото.

"Енергетиката влиза навсякъде - цените на хляба, на доматите, на желязото, на дървения материал, на всичко. Каква е "файдата", че ще получиш 100 лв. компенсация върху пенсията, ако токът ти става двоен или троен?", посочи той.

Стефанов твърди, че с компенсаторни механизми чрез бюджета трябва да се задържи инфлацията.

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 1 месец

Как няма да е дългосрочен кабинета щом стрина Корни от Крушовица доведе на заседанията на представителите за състав на кабинета всички ветерани начело с Емилия Масларова и бившия министър на икономиката от времето на Ж.Виденов Р.Гечев. Можеше да извика и Пирински, Г.Божинов, Дъбов, Мерджанов и др., но те са люта опозиция на Корни и не я понасят, а и тя не може да ги гледа. Като падне др.Корни от власт, ще се сдобрят. Сега тя налита на по-млади другари -Ченчев, младият юрист от търновския край.

54

БГ политика

преди 1 месец

Ще се накрадат и ще обвинят предходните. Това е запазена марка на българската политика. Преди беше виновен бай Тошо. Ама това не върви вече - 30 години по-късно. Та сега ще е виновен бат Бойко. А после Радеф. Всички са кукли на конци на мафията и с охота понасят "политическата отговорност" или казано по друг начин охолният живот след като излезнат от политиката. Осъдени няма. Няма и да има.

53

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 1 месец

АМИ , КАКА ВИ ...МОЖЕ ДА КАТУРНЕ КАРУЧКАТА , ЩОМ ЩЕ Я ЗАМЕНЯТЕ....ХА,ХА,ХАА...