Снимка: БГНЕС

БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет. Такава оценка даде лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на преговорите за правителство, които се проведоха в последната седмица, пред bTV.

Бих искал да видя правителство преди Коледа и мисля, че това е желанието на всички българи. Надявам се, че политиците, които преговарят, също разбират, че търпението на хората е на предела и затова сега няма да се провалят, коментира той.

Няма универсална рецепта. Добре познавам преговарящите в Германия - социалдемократите и те не допуснаха в рамките на 3 месеца да има изтичания на информацията, секретарите информираха обществото. Виждам, че подходът на ПП е за прозрачни преговори и има логика в това. След толкова година задкулисни договорки, хората искат да видят политиката. Но повече засега това прилича на изложение на предизборните програми на партиите, каза той. Според него това е само първи кръг от преговорите, защото трябва да се постигнат компромиси и да е ясно кой зад какво стои, а това досега не се е случило.

Според мен тази партия е избрала този подход, за да не бъдат изнудвани от другите на закрити врати, продължи той. Станишев подчерта обаче, че от снимките, които излезли на Петков и Василев пред БСП късно вечерта, не се създава добро впечатление.

Реалността е, че ИТН, ДБ и БСП са загубили гласове и това ще създава проблеми не само по време на преговорите, а и след тях, допусна лидерът на ПЕС.

Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите, подчерта той.

Дори ако бихте ме попитали какво прави БСП там - целта е да се спаси Корнелия Нинова и нейният екип. Няма фрагментиране на БСП, а напускане на БСП от много избиратели - близо 600 хил. Имаме загуби и в ядрото, не е въпросът с какво влиза БСП, а с какво излиза от тези преговори, допълни Станишев.

Притеснен съм, защото не виждам ясен мандат - политически и управленски да е даден на ръководството, каза той.

Според него темите, които защитава БСП в момента са: "не" на джендъризма и Истанбулската конвенция, "не" на бързото решаване на спора с РСМ и не на приватизация с ББР.

Последното всъщност е консенсусно, но първите две показват, че ръководството на БСП изобщо няма намерение на да промени линията, за която съм казвал, че не е линия на традиционната левица, коментира той.

Питам къде са социалните червени линии - виждам, че господин Василев е казал, че хора които не са трудоспособни не трябва да получават социални помощи. На това БСП трябва да възрази много ясно, категоричен е Станишев.

На въпрос има ли фаворит за лидер на левицата, Станишев каза: Това не е въпросът сега. БСП трябва на тези преговори да заяви ясна социална позиция, каза той. Според него Василев казал много по-конкретни неща, отколкото БСП, а червените допуснали Мика Зайкова от ИТН да ги апострофира заради предложенията им за социалните политики.

Има и положителни неща, които се случват - възстановява се позитивното отношение на хората към коалициите. Това го има във всяка демокрация. Второ - важно е да има баланс и да не се получава политика в ръцете само на една партия. Затова е добре, когато министърът е от една партия, председателят на ресорната комисия в парламента, да е от друга, допусна Станишев.

През последните 10 г. много се деинституционализирахме като държава. Тази седмица се случи и още една трагедия, не толкова мащабна, колкото катастрофата на АМ "Струма", но не по-малко важна. В световния ден на ООН за защита на жените от насилие беше убита поредна българска жена. 16-та за тази година, ако не се лъжа. Искам да призова политиците да не се крият зад Истанбулската конвенция като зад някакво плашило. Трябва да защитят българските жени и най-накрая да си свършат работата, като приемат промени в закона. Това е част от съвременната цивилизованост. Не можем да приемем тази действителност за нормална, категоричен е той.

 

Коментари Напиши коментар

60

Диана

преди 1 година

До НЕ МОЖЕ Искаш да кажеш, че българската "левица" не са левичари, а не българите! Защото тези за които говориш не са всички българи, не са дори болшинството българи...

59

Дедо

преди 1 година

Ей ,значи вятъра и Станишев нямат аналог.Все някой им е виновен! Я тъмни облаци,я някоя партия или ракетен полигон да ги изгони!А бе , за 13г. един слон от Банкя го би като маче в дирек и сега оше има нахалството да се изказва.Те ,тия двамата Станишев и слона от Банкя са само за бай Ставри!

58

Анонимен

преди 1 година

Серго е пич от кирпич ,има си 10 000000 и апартамент в Люксембург и не е му на дядовеца