Снимка: БГНЕС, архив

Бюджетът на България за 2022 г. да се изготви до края на януари следващата година. За това се съгласиха от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" по време на преговорите между тях днес на тема "Финанси".

Също така, в пътната карта по темата, участниците в разговорите включиха да се подготви актуализация на бюджета през юли, предвид резултатите от анализите на другите преговорни групи и на базата на шестмесечното изпълнение на бюджета.

Освен това те постигнаха съгласие до средата на 2022 г. да се изготви времеви план на предложените реформи от другите преговорни групи, който да включва финансовото им обезпечаване, съобщава БТА.

Партньорите в дискусията се съгласиха да има парламентарен контрол върху изразходването на средства формирани на базата на излишък или по-висока събираемост; и разглеждане на ролята на централния бюджет. Идеята е и да се премахне практиката с постановление на Министерския съвет да се раздават средства. Друга точка, която залегна в пътната карта, е да се въведе цялостно капиталово бюджетиране в държавата и приемане на многогодишна капиталова програма като част от бюджета.

Представителите на четирите политически формации постигнаха съгласие бюджетният дефицит за 2022 г. да бъде между 3.5 и 4.5 процента. Те приеха ДДС за 2022 г. да остане същият, но да се направи пълен анализ на ДДС до септември.

Прие се да бъде увеличен прагът за регистрация по ДДС, като първата стъпка е той да стане 100 хил. лв., и в бюджета за 2023 г. да бъде заложено да стигне размер от 160 хил. лв., като обаче се упражнява строг контрол за свързаност и се предвидят големи санкции. Прие се също и промяна на месечните ДДС декларации, така че да се подава информация за касови наличности.

Прие се още да се направи анализ за оптимизация на щатната численост на първостепенните разпоредители с бюджетни средства, с цел намаляване на щатната численост до 15 на сто. Да се направи и външен одит на несъстоятелността на КТБ до декември 2022 г., записаха още от преговорните екипи. Записано беше още, че ще се направи мащабна разяснителна кампания за еврозоната.

Какво още се разбраха партиите вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

100

4epa

преди 1 месец

ПОДАЛЖАВАМЕ ИЗМАМАТА - С РУМЕН ОВ4АРОВ, АЛЕКСАНДАР ТОМОВ, ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА, РУМЕН ГЕ4ЕВ, ТАСКО ЕРМЕНКОВ ,- ЛЕЛЕ МАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !!!!!! СЛЕД ТЕЗИ ВИНАГИ ФАЛИТ !!!!!!!!!

99

Дора

преди 1 месец

Долу лапите от ТЕЛК! Като не могат да създадат нещо добро, търсят какво да разрушат, дейност да отчетат. ТЕЛК има голям принос за оцеляването на българското население, като в почти всяко семейство е влязла чрез ТЕЛК някаква подкрепа. Разбиха здравеопазването като цяло, сега се сетиха пак за ТЕЛК, защото ще вземат пари по някакъв проект за внедряване на международна система за оценка...

98

ГУГАЛО

преди 1 месец

Добре някьде да пише в предизборнити програми- ДСБ- отмяна на ТЕЛК решения или хора сьс сьрдечни проблеми- диабет- инсулт да им се пише какво могат да работат ,а не да взимат пенсии. Според ИТН не трябва да има категориен труд-или полуделата Мика Зайкова да отиде в есдц на СТОМАНА ИНДЬСТРИ и да види за какво е пьрва категория. Добре защо не го писахте в предизборните програми а сега го измисляте. С 8 процента от изборите да определяш живота на хората- ей богами не е сериозно