Снимка: Пресслужба Продължаваме Промяната


"Икономическата политика има два основни стълба – парична и фискална. Ние правим следния извод – фискалната политика, специално за България, е още по-важна от при останалите членки на ЕС. Когато обсъждаме фискалната политика задължително, както при всички политики от БСП, сме последователни и искаме това да става на основата на сравнителен анализ от нашите партньори - какво правят те в областта на фискалната политика, какви са спецификите на България, какво трябва да вземем от тях, и какво трябва да пречупим през нашата конкретна действителност." Това заяви проф. Румен Гечев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Финанси“.

По думите му основните показатели, обект на обсъждане, ще бъдат делът на бюджетните разходи в БВП, респективно от бюджетния дефицит и държавният дълг.

Още по темата

По отношение на бюджетните разходи левицата е “за“ поддържане на дял на бюджета в БВП – приходи и разходи минус съответния дефицит. „Последните години в България се провеждаше политика на необяснимо свиване на бюджета в БВП до 34%, при положение, че в повечето страни той е около 45%. Ние считаме, че увеличението трябва да стане много внимателно. То трябва да стане чрез политика, свързана именно със стимулиране на растежа и осигуряване на устойчиво развитие“, обясни проф. Гечев.

По отношение на бюджетния дефицит той коментира, че в условията на криза развити пазарни икономики рязко увеличават бюджетните си разходи, но у нас това крие рискове за финансовата система. „Ние бихме подкрепили равнища на бюджетен дефицит за 2022 г., както се предвижда от 4-4.5%“, поясни той.

По отношение ДДС социалистът обясни, че при разработването на система на контрол, трябва да се направят внимателни разчети дали и при какви условия България може да въведе диференцирана ставка ДДС. По думите му нашата страна и Дания са единствените, които я нямат.

Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСП, изложи конкретните предложения и разчети на левицата в сектор "финанси":

Коментари Напиши коментар

68

Аз

преди 1 месец

Както вие ни давате акъл и определяте колко да е мизерната ви заплата, да ви дадем и ние бе Кирчо. Намалете си вашите заплати с 50%,намалете се и вие от 240 на 60 , пак сте много 60, ама хайде от нас да мине, администрацията и нея 50%,че и повече. Субсидията ви на 1 лвче. Нали СУВЕРЕНА така иска, що се услушвате от ИТН знаят много добре, тогава някой пречеше да стане сега СУВЕРЕНА чака. Та като изпълните това което ние искаме от вас и ето, че минималната от раз е 1200 с тези наши ПРОМЕНИ.

67

Анонимен

преди 1 месец

Заплатите не 700 а 1700 тря са да бъдат. Олиото миналата година по това време беше 1,70ст.а сега е4, 00ст.Какви 9 процента инфлация ни гонят,тя е170 процента инфлация.

66

Я, па Я

преди 1 месец

Половината от писачите не са наясно кои са Гечев, Овчаров и Масларова. Не знаят също, че Борисов получи една почти фалирала държава докаран до тук от Станишев със съветници горепосочените, ударена от световна финансова криза. ББ за 3 мандата увеличи 3 пъти БВП. Но комунистическата пропаганда успя да деградира народното съзнание в името на това да докопа властта в името на последните милиони от ЕС. Е, сега простия БГ народ ще захапе гъбата с оцета. Да ни е честито.