Снимка: БГНЕС

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Четвъртият ден от преговорите е посветен на темите труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

В четвъртък работните групи обсъдиха темите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. Преговорите се водиха отново от Кирил Петков.

„Сигурността на гражданите в България е един от основните показатели за качеството на стандарта на живот. Считаме, че ролята на държавата като основен защитник на правата, живота и собствеността на гражданите от посегателствата на престъпността трябва да се засилва.“

Това заяви Иван Иванов, член на Националния съвет на БСП, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Вътрешна сигурност“. БСП поиска в рамките на 3-6 месеца пълен и функционален анализ на МВР. На второ място БСП иска незабавното прекратяване на политическото инженерство, което в последните 12 години е довело до най-ниските нива на доверие в системата. Постигане на качествено ниво на киберсигурността, взаимодействие на ГДБОП с останалите служби за сигурност, разширяване обхвата и възможността на Дирекция “Вътрешна сигурност“ по отношение на извършени престъпления от служители на МВР, са също част от приоритетите, които от БСП изтъкнаха.

От "Има такъв народ" са за промени в целия пакет закони, които обхващат сигурността. От партията на Слави Трифонов са за изваждане на пожарната и гражданска безопасност от МВР и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите. Смятат, че трябва да се изгради Държавна агенция за киберзащита. Съгласни са да се направи анализ на МВР, но и финансова ревизия.

От "Демократична България" смятат, че институциите, които трябва да се борят с корупцията, срещу която се обявяват всички, се управляват от зависими лица и настояват това да се промени.

По темата „Екология” лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков заяви, че явно това е сферата с най-много проблеми. Според него кражбите са тройно по-големи от реалната стойност на резултатите и това показва, че пари ще има и за решаване на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия. Именно това са приоритетните области, както и наказателните процедури и новите технологии във връзка с въглеродните емисии. Петков предложи да се започне с малки стъпки, като премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.

Отбелязано беше, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници, съобщава БГНЕС.

По темата за регионалното развитие за БСП е важен приоритет създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар“. Други основни приоритети на „БСП за България“ в сектора са: подобряване на транспортната и цифровата свързаност на регионите, и създаване на условия за развитие на единно европейско транспортно пространство Югоизточна Европа; осигуряване на транспортна свързаност на населените места чрез развитие на пътната инфраструктура както на национално, така и на регионално, и местно ниво.

От БСП подчертаха, че има сериозна нужда от подобряване на състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, свързваща малките населени места.

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase