Снимка: БГНЕС

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура".

Промяна на нормативната база, включително законите за меценатството, авторското право и закона за радиото и телевизията, както и създаването на нов закон за статута на артиста предложи Демократична България.

"Децентрализацията е основната точка в нашата програма", заяви Васил Гюров от ДБ.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" настоя Закона за радиото и телевизията да бъде преразгледан, като БНТ и БНР да имат обща администрация, а закона за филмовата индустрия да бъде преработен, предава БГНЕС.

"Ние загубихме една година без киноиндустрия и това беше тази година. И аз лично се срамувам от това".

Александър Симов от БСП се обяви за изцяло нов медиен закон, закон за защита на българския език, осъвременяване на закона за културното наследство, закон за сценичните изкуства, увеличаване на заплатите:

"Равнопоставеност на финансирането, на творците от държавните, общинските и частните културни организации и творческите съюзи".

Един от лидерите на ПП - Кирил Петков постави акцент върху предприемачество в културата и запазване на културното наследство:

"Абсолютно съм съгласен, че трябва да бъде увеличен бюджета за култура. Няма две мнения!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase