Снимка: БГНЕС

Нова политическа партия, основана от двама завършили "Харвард", трябва да поеме властта в България след победата си на парламентарните избори в страната на 14 ноември, на които те се явиха с антикорупционна платформа, която подчертаваше техните харвардски виждания, пише Майлс Дж. Херсенхорн в харварския ежедневник The Harvard Crimson.

В статията се казва още:

Възпитаникът на Harvard Business School Кирил Петков води преговори да стане следващия министър-председател на страната, след като "Продължаваме промяната" - партия, която той основа с Асен Василев, завърши преди консервативната партия ГЕРБ, която управляваше страната през голяма част от последното десетилетие.

"Продължаваме промяната" е създадена преди третите избори в България през 2021 г., които се проведоха през ноември, след като опитите за съставяне на правителство след двата предишни избора се провалиха. Петков и Василев – наричани „двата Харварда“ – обещаха да подобрят отношенията си с Европейския съюз по време на кампанията.

Петков и Василев се запознават по време на обучението си в Harvard Business School, където получават MBA съответно през 2007 и 2008 г. След като първите парламентарни избори в България през 2021 г. свалиха бившия премиер Бойко Борисов, Петков и Василев работят заедно в служебно правителство - Петков като министър на икономиката и Василев като министър на финансите.

Според конституцията на България, когато не може да се състави правителство, президентът трябва да назначи министри във временно правителство. Венелин Ганев, професор по политология в университета в Маями, каза, че Петков и Василев са избрани от българския президент Румен Радев отчасти заради харвардската им визитка.

„Причината да избере Петков и Василев е, че те са били в Харвард и затова притежават експертизата, знанията и световната репутация, които биха им позволили да се справят с проблемите на България“, заяви Ганев.

„Името Харвард означава успех за младите българи в чужбина и способността на българите да се представят добре на световна сцена“, добави той.

Мария Попова, професор по политология в университета Макгил, каза, че името Харвард се е оказало „нож с две остриета“ за Петков и Василев, тъй като е използвано за негативни атаки от техните опоненти по време на кампанията.

„Някои от техните опоненти използват принадлежността към Харвард, за да сигнализират за арогантност и мислене, че можете да направите нещо голямо, въпреки че не сте подготвени“, каза тя.

Липсата на разбиране за разликата между MBA и степента на Харвардския колеж доведе до известна драма в българските медии, според Попова.

„Журналисти изпратиха запитване до Харвард и Харвардският колеж отговори, че не е завършил там, а те си казаха: „Вижте, той се преструва“, каза Попова.

Кристиан Х. М. Кетелс, професор в Harvard Business School, който каза, че е преподавал на Петков, сподели, че се надява да види Петков да приложи своето HBS образование като министър-председател.

„Надявам се, че Кирил може да почерпи малко от това, което е научил, но и от опита, който е натрупал“, каза той.

„Чудесно е да видя, че той е израснал като лидер, харизматичен е и е в състояние да мобилизира много хора“, добави той.

Попова, която е получила докторска степен от Харвард, каза, че е преподавала на Василев, докато е работила като асистент във встъпителен курс по сравнителна политика. Тя допълни, че Василев е отличен ученик.

„Той наистина беше един от най-добрите ученици в този раздел“ - добави тя. - Той не беше човекът, който доминира в дискусиите в секции, а този, който, когато каже нещо, винаги е наистина точно, до точката, проницателно.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase