Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента, когато успеем да овладеем пандемията на база ваксини и имунитет, ще форсираме отварянето на бизнеса. Това да е приоритет номер едно", заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на дискусията на тема икономика по време на преговорите за съставяне на правителство.

Бившият икономически министър посочи, че смята лично да се заеме с отварянето на бизнеса.

Още по темата
"Очаквах, че ще имаме съответствия, а ние всъщност имахме допълвания, което беше най-добрият начин, когато общият резултат е повече от индивидуалния", посочи още Петков за преговорите.

Той обясни, че консенсусните мерки по глава "Икономика" ще бъдат обобщени в кратки срокове и ще бъдат изпратени за съгласуване на политическите формации, участвали дискусията, след което на работна среща те ще бъдат окончателно оформени в документ по тази тема.

"Животът и здравето на българите е по-важен от оборотите на ресторантите и театрите. Да отпаднат всички мерки за ваксинирани, звучи добре, но не може да отпаднат всички мерки, заяви Румен Гечев от БСП по време на дискусията. И продължи:

"Натискът на фирмите е напълно основателен, хората са без работа, гледат деца, но животът е по-важен, ние не можем да правим компромиси с печалбата и рисковете за нацията".

Развитието на клъстерите е ключ към модернизацията."„Клъстерите не са само национални, всъщност трябва да ги развиваме в трансгранични региони", добави още Кирил Петков, цитиран от БГНЕС.

Обсъди се линия на привличане на експерти от чужбина чрез различни стимули, като синя карта, стартъп виза, като се постави за цел и връщане на българите в чужбина. Трябва да внимаваме през тази вратичка кой друг може да влезе“, каза Кирил Петков.

Мика Зайкова коментира, че трябва да се намери нова форма на финансиране, която да е съчетана с качеството на образованието и интересите на учениците. "Човешкият потенциал е изключително важен, а в България е проблем. Проблемът е в образователната система. Трябва да се преразгледат квотите на съответните специалности в университетите. Има специалности, които не вършат работа, а са много на брой. Трябва да се прецизира", каза още Мика Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase