Снимка: БГНЕС

"Нашата отговорност към България е отговорност към собствения ни живот", това заяви вчера кандидатът за президент и новоизбран държавен глава Румен Радев след като даде своя вот на балотажа.

Другият кандидат проф. Анастас Герджиков подчерта, че гласува за президент, който ще спазва конституцаията на България.

Резултатът от балотажа не изненада социолози и политолози. Президентската битка припокрива съотношението на силите от парламентарните избори.

"Още след първия тур разликата беше такава, очевидно нямаше съспенс. Принос за резултата имаха политическата умора и нарастващата апатия сред избирателите. Победата на балотажа не е толкова на самия Радев, колкото е победа на общественото мнение, изразено още на протестите през лятото", коментира социологът Кольо Колев в студиото на "България сутрин".

Според политолога Христо Панчугов обединението срещу ГЕРБ е дало своя резултат.

Още по темата


"Идеята е да се извади ГЕРБ от управлението. Това се случва, но година по-късно все още не сме по-близо до представянето на решения за проблемите. Това допълнително отблъсква българските граждани. Сега е моментът Радев да напълни претенцията със съдържание", заяви политологът.

И отдаде част от загубата на Анастас Герджиков на това, че не се е разграничил достатъчно категорично от ГЕРБ.

"Той до последно се дистанцираше половинчато. Неговата кандидатура се издигна много късно, Герджиков не е политик. Когато има такъв силен сблъсък, е хубаво кандидатът да набира подкрепа, а не да се намества в публичното пространство. Това беше най-голямата му грешка", отбеляза Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

А бъдещето на хорото на победата, което снощи беше поведено, той залага на качествата на участниците, хванали се на него.

"БСП определи "червена линия" - Истанбулската конвенция. В същото време имаме откровена антиваксърска политика от страна на Слави Трифонов. На фона на това, Кирил Петков дава заявки да продължи политиката, основана на "зеления сертификат". Големият въпрос не е дали ще могат да играят едно хоро, а дали ще могат да направят нужната политическа сглобка", заяви политологът.

Широката коалиция е нож с две остриета, добави Кольо Колев.

"За да можеш да формираш някаква коалиция, трябва да вземеш допирните точки, а не разделителните линии. Хорото е безумно или умно в зависимост от посоката, която му се даде. А тя се дава от политиките, които ще бъдат реализирани. Ще има и подводни камъни, Ковид кризата, антиваксърите, Истанбулската конвенция. Първоначално трудната четворна коалиция ще бъде торпилирана от всякакви посоки. Ще трябва политическо умение, за да бъде съхранена", убеден е социологът.

 

Коментари Напиши коментар

49

ХА ЧЕСТИТО

преди 5 месеца

ЦЕНИ НА ХРАНИ 30%/40% НАГОРЕ, ЦЕНИ НА ТОКА 4 ПЪТИ НАГОРЕ ОТ ЯНУАРИ, НО ГЕРБ Е ИЗЧАГЪРТАН ДА СИ ОТДЪХНЕМ- ГЕРБ ГО НЯМА ОБАЧЕ ИНФЛАЦИЯТА ИЗЯДЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ОТ ЯНУАРИ НЯМА ДА ИМА И ДОБАВКАТА ОТ 120 ЛВ КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ КАТО ПЛАТЯТ 400/500ЛВ ТОК И ПЕНСИИТЕ СВЪРШИЛИ, НО ГЕРБ ГО НЯМА, НЯМА ГЛАСУВАН БЮДЖЕТ И НЕ СЕ ЗНАЕ ВЪПРЕКИ ТЕГЛЕНИТЕ ОГРОМНИ ЗАЕМИ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ- ЧЕРЕПИТЕ ОБВИНЯВАТ "АЛЧНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ", ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА Е ТЯХНО ДЕЛО- НО ГЕРБ ГИ НЯМА ЧЕРЕПИТЕ УПРАВЛЯВАТ

48

Оонь Ърььь-попитали

преди 5 месеца

Червен Кольо и Панчугата победил ли е Грипена...те се спогледали и отговорили кратко:...Ееее...

47

мери

преди 5 месеца

Не стана магарето призидент ритна си създателя яко Хубаво е че не стана защото замисла на Боко триъгалника прокурор кметове и призидент да са негови не проработи няма да може ефективно да дербидейства още ще се спъва горкия е