Снимка: Тома Белев/Facebook

Министърът на околната среда и водите Асен Личев и природозащитникът Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България, влязоха в задочен спор. Причината - строителството в имот в Синеморец, община Царево.  

"МОСВ отказа да задължи собственикът на строежа в Синеморец да извърши ОВОС, който е задължителен по ЗООС и ЗБР, и който липсва. В петък МОСВ задължи Асарел медет АД да извърши ОВОС на разширението си, който е задължителен по ЗООС, и който липсва. Типичен двоен подход към еднакви случаи и това трябва да бъде спряно веднъж завинаги. Законите трябва да важат за всички. Предизвиквам екипът на министър Личев на публичен диспут как трябва да прилагаме европейските директиви по ОВОС, екологична оценка и Натура 2000", атакува Белев.

Каква е позицията на МОСВ?

Министерството отказа да наложи принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на строителството в имот в землище Синеморец, община Царево, област Бургас.

Инвестиционното предложение е за вилна, двуетажна сграда, предназначена за собствени нужди, като отпадъчните води ще се заустват във водоплътна изгребна яма. Мотивите на МОСВ са, че посоченият имот попада в зона, отредена за урбанизирана територия (вилна зона), съгласно действащия устройствен план на Община Царево. Промяната на предназначението на имота от земеделска земя за неземеделски нужди е извършена по реда на Закона за опазване на земеделските земи. Инвестиционното предложение е съгласувано след проверка за допустимостта му спрямо режимите на Природен парк „Странджа“, въведени със Закона за защитените територии и заповедта за обявяването на парка.

В писмото на министъра до Тома Белев е посочено, че в конкретния случай не са налице правни основания за налагането на ПАМ на основание на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

Още по темата
Случаят наподобява и този на строителството на жилищния комплекс „Антея резидънс“ в местността Алепу. И там няколко години се спори трябва ли да има ОВОС, при положение, че мястото не е в защИтена зона и го дели общински път от плажа и морето.

Уникалното в случая е, че ОВОС не се изисква в урбанизирани територии, но в същото време има насрочено дело срещу РИОСВ-Бургас, че не е назначило ОВОС на проекта край Алепу.

Становището на прокуратурата е, че екоинспекцията в нарушение на Закона, е съгласувала строителния проект без оценка за въздействия върху околната среда. Бургаският административен съд даде ход на делото и го отложи, защото вещите лица не са изготвили назначената комплексна съдебно –техническа експертиза. Според юристи обаче делото е по-скоро PR акция, тъй като има заповед на министъра на околната среда, според която ОВОС не е необходим.

Случаят "Антея резидънс"

Върховният административен съд обяви за нищожно разрешението за строеж на ваканционен комплекс край Алепу. Сред доводите са, че документите са издадени на фирма, която не е възложител. Инвестиционните проекти са на името на „ГБС-Турс“, а титулят на разрешението за строеж е „Алепу Вилидж“. Така е нарушен Законът за устройство на територията, посочва съда. Магистратите коментират, че едното разрешение е за укрепване на свлачище, през февруари, 2018. Второто е издадено през септември и то е за първи етап от проекта, който отново е укрепване на свлачище. Вторият е за курортен комплекс. Такова дублиране е недопустимо, тъй като първото вече е било влязло в сила, посочват от съда. Решението на магистратите е окончателно.

От българската фондация „Биоразнообразие“ заявиха, че инвеститорът на проекта в местността Алепу ще бъде задължен освен да премахне обекта и да възстанови нанесените щети.

"Предполагам, че ще получа предписания да премахна незаконния, според тях, строеж. Аз съм категоричен, че ще откажа да направя това нещо, тъй като има опасност да се активизира отново свлачещето и да повлече пътя, да унищожи плажа и да повлече пречиствателната станция, която е наблизо", заяви от своя страна инвеститорът Стоян Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase