Снимка: БГНЕС

Най-важното е максимално силната външнополитическа активизация и максимално силното говорене и обясняване на нашата позиция, каквото липсваше през последните години. Това заяви пред БНР за отношенията между България и РСМ Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

"Ние се държахме като сърдити момичета, които казваха – ние сме членове на ЕС и не даваме обяснения на кандидати за такива. Това наше държание ни навреди много повече, защото другите западноевропейски партньори не разбират нашата позиция", каза той.

Запитан има ли президентът Румен Радев по-различна визия от лидерите на ПП за отношенията ни с Република Северна Македония, Милен Керемедчиев коментира, че настроенията в България по-скоро съвпадат с позицията на президента Радев.

"Но трябва да отбележим, че наистина следващата година натискът върху България, особено от Съединените щати, ще бъде изключително силен. Има поредното изказване в американския Конгрес в тази посока", предупреди той.

По казуса с Крим и изказването на държавния глава Румен Радев по време на дебатите с проф. Анастас Герджиков преди балотажа Керемедчиев отбеляза, че това е предизборно изказване за определен електорат. Според него реакцията на Украйна е била нервна, защото властите там се чувстват предадени от САЩ и Европа.

По темата за изборите и гласуването на българските изселници в Турция Керемедчиев подчерта, че напрежението не е прецедент.

"По никакъв начин не трябва да подценяваме това, което се случи, но то не е за първи път. Знаете, че дойдат ли избори, турската страна се активира и започва много сериозна агитация, смесена с наченки на намеса във вътрешните работи на страната ни. Не за първи път възникват такива политически напрежения между Турция и България по време на избори. Тази политика на Турция не е насочена единствено и само към България. Турция води доста агресивна политика, когато става въпрос за защита на нейните интереси и на малцинствата, които са мюсюлмански, в различни точки на Европа", каза Керемедчиев.

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 6 дни

До 88България винаги е била заобиколена от врагове и бивши свои територии. Единствените които никога ме са скачали срещу нас са били поляците, но и за тях ще дойде време. Само мога да кажа,че не познаваш човешката природа ако разчиташ на така наречените ни съюзници. Ей руснаците веднага ни хвърлиха под автобуса СИВ като спря да им бъде рентабилен. Ето сега и САЩ и ЕС натискат за собствения си интерес. А украинците да гледат как се отнасят с българите там, че ще теглим майни.

100

НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ:

преди 1 седмица

Т.Н. "МЛАДОТУРЦИ" ОТ ПРЕВРАТА СРУЩУ СУЛТАНА В ТУРЦИЯ ---ИЗБИВАТ ЦЯЛАТА ОХРАНА И ПРИСЛУГА НА СУЛТАНА , С ПОМОЩА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЧЕТНИЦИ ОТ ВМРО....!...А , ВАСИЛ ПЕТЛЕШКОВ --Е ПРЕДАДЕН ОТ САМИТЕ БЪЛГАРИ НА ПАШАТА И БАШИБОЗУКА И ИЗГОРЕН НА КЛАДА , ПО ВРЕМЕ НА "АПРИЛСКАТА ВЪСТАНИЕ"..!../това са патриотите на България../

99

ТУРЦИТЕ ОБГРАДИЛИ

преди 1 седмица

МАКЕДОНСКА ЧЕТА НА ЕДИН БАИР > ЦЕЛ ДЕН ПУШКАЛИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ > ПРИВЕЧЕР ЗНАМЕНОСЕЦОТ РИСТЕ ПРИТИЧАЛ ПРИ ВОЙВОДАТА ГОРЧЕ > ВОЙВОДО СВЪРШИАМЕ ФИШЕЦИТЕ > КО КЕ ПРАИМ > КЕ СЕ ПРЕДАВАМЕ ИЛИ КЕ УМИРАМЕ ? > МАКЕДОНСКИ ЮНАК НИВГА СЕ НЕ ПРЕДАВА . ЗНАЧИ КЕ УМИРАМЕ ? > МАКЕДОНСКИ ЮНАК НИВГА НЕ УМИРА > Ееее КО КЕ ПРАИМ ТОГАВА ? > КЕ ЧЕКАМЕ ДА СЕ СТЪМНЕ И КЕ БЕГАМЕ