Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на външните работи осъществи безпрецедентна организация в рамките на 72 часа по подготовка, изпращане и доставяне до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) на 710 000 бюлетини за 750 секции, както и на 326 машини за гласуване, определени за 208 секции, съобщиха от МВнР.

Още на 16 ноември МВнР е получило от печатницата на БНБ бюлетините и незабавно е стартирало процес по тяхното пакетиране и оформяне като дипломатическа поща. Всички 750 пратки с бюлетини са подготвени за изпращане в рамките на 8 часа, отбелязват от външното ни министерство.

Още по темата
От там отбелязват, че са получили достъп до машините за секциите извън страната в 9:00 часа на 16 ноември 2021 г. 336 машини са оформени като дипломатическо карго в рамките на 5 часа и 224 от тях още в същия ден отпътуваха по местата си. Останалите 112 машини са доставени със собствен транспорт по предназначение до дипломатически и консулски представителства откъдето в днешния ден се осъществява предаването им на секционните избирателни комисии.

Въпреки денонощно полаганите усилия от МВнР, задграничните ни представителства и логистичния партньор, поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията по света, само в 4 секции: 2 в Австралия – Аделаида, Бризбън; една секция в Нова Зеландия – Крайстчърч и една секция в САЩ - Сейнт Луис, щата Мисури, бюлетините няма да могат да бъдат доставени преди началото на изборния ден. Четирите секции са 0,53 на сто от общия брой секции зад граница.

Министерството на външните работи е информирало Централната избирателна комисия за тези четири секции и се очаква ЦИК да вземе решение за реда и начина, по който да се проведе изборния процес в тях.

МВнР изказва благодарност на своя логистичен партньор DHL, както и на дипломатическите и консулските ни представителства за положените в извънредната ситуация усилия бюлетините и машините да бъдат доставени навреме, така че сънародниците ни в чужбина да могат да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на 21 ноември 2021 г.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Коментари Напиши коментар

18

Ели

преди 1 месец

Колко ли струваше тази година с всички избори, служебни правителства и машини на българския изтормозен народ?

17

Анонимен

преди 1 месец

Манипулацията с машините продължава. Има сериозно разминаване между контролните бюлетини и резултата от машините. В машините може да се влезе през wifi Директ и офлайн да се сменят гласове. Тоест избирателите виждат на разписката точно за когото са гласували, но машината отчита в паметта, че е гласувано за друг. Примери и доказателства много. Алгафари преди минути показа 1 протокол с машинацията. За ПП са 23 разписки, но машината ги показва като 103 в 25 МИР. Измамници!

16

от президентството

преди 1 месец

а дали са доставили правилните машини ?!