Снимка: БГНЕС

4 милиона лева са изплатени като компенсации на бизнеса заради скъпия ток, обяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Програмата е реално стартирала. Сериозната част от компенсациите ще започне от 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят компенсациите за двата месеца накуп. Отчитаме важността, която представлява тази помощ, но работим с внимание, тъй като става въпрос за голям обем публични средства. Всичко минава през проверки и контроли, които трябва да бъдат спазени стриктно. Всеки, който попада в групата, която е посочена в решението на МС, ще получи помощта“, увери Андрей Живков, цитиран от „Фокус“.

Още по темата
Става въпрос за Програмата за компенсиране на небитовите клиенти, която правителството прие, с помощ от 110 лева на мегават/час. Той припомни, че миналата седмица енергийното министерство подписваше усилено договори с търговци и доставчици. "44 е броят на подписаните към момента договори. Остават още 3-4, докато бъдат обхванати 100% от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ", обясни министърът.

По думите на министъра България е страната в ЕС, която е компенсирала бизнеса с най-много средства.

 

Коментари Напиши коментар

18

Диана

преди 7 месеца

До Анонимен18 Това не е капитализъм! Капитализмът работи с капитали, не с пари..БСП работи с пари, а капитали няма..Да си чул някъде думата капитал? Няма и да я чуеш защото звучи много грозно за ушите на БСПарските тро.лове...Иначе си имаше дори отдели "капитално строителство" още при социализма, но това тоталитарно минало вече е "задравено" от тези двуличници...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

17

Диана

преди 7 месеца

Разбира се, че е страната с най-много компенсации на БСП бизнеса - нали са отрочета на БСП! Но тези компенсации разбира се няма да повлияят на заплатите - изливат ги право по джобовете на "бизнесмените"..Предизборно!..Нищо не става от БСП и СИЕ - всички са за ***!..

16

Анонимен

преди 7 месеца

Тези "компенсации" са нагла кражба от парите на хората в джоба на бизнеса. Кой им е казвал, че цената на тока и другите ресурси ще е една и съща цял живот? Да бъдат така добри да менажират бизнеса си съобразно обстоятелствата. Не е работа на държавата да им дава пари да си плащат тока. Това се прави със социално-слабите семейства, не с бизнеса. Сега извадиха късмет си изборите, но след като те миант не бива и 1 лв. да отива за подобно нещо.