Снимка: БГНЕС

4 милиона лева са изплатени като компенсации на бизнеса заради скъпия ток, обяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Програмата е реално стартирала. Сериозната част от компенсациите ще започне от 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят компенсациите за двата месеца накуп. Отчитаме важността, която представлява тази помощ, но работим с внимание, тъй като става въпрос за голям обем публични средства. Всичко минава през проверки и контроли, които трябва да бъдат спазени стриктно. Всеки, който попада в групата, която е посочена в решението на МС, ще получи помощта“, увери Андрей Живков, цитиран от „Фокус“.

Още по темата
Става въпрос за Програмата за компенсиране на небитовите клиенти, която правителството прие, с помощ от 110 лева на мегават/час. Той припомни, че миналата седмица енергийното министерство подписваше усилено договори с търговци и доставчици. "44 е броят на подписаните към момента договори. Остават още 3-4, докато бъдат обхванати 100% от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ", обясни министърът.

По думите на министъра България е страната в ЕС, която е компенсирала бизнеса с най-много средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase