Снимка: Bulgaria ON AIR

Румен Радев е искал да привлече националистическия вот с изказването си за "Родината на Мустафа Карадайъ", което възпалило етнически конфликт и напомнило на българските турци за Възродителния процес. Това смята политологът Цветанка Андреева.

"Когато Радев се бореше за свалянето на санкциите срещу Русия, тогава някак забравяше, че е НАТО-вски генерал. Изведнъж после влезе удобно в тази си роля. Днес пак е български генерал срещу турска държава. Това е долен национализъм, пропагандна и компроматна война, която надминава желанието за втори мандат", заяви Андреева пред "Денят ON AIR".

"Същото важеше за Бойко Борисов, когато беше министър-председател – ходеше да търси ръкуване с Доналд Тръмп, постоянно се хвалеше как го е потупвал", изтъкна от своя страна политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андреева контрира Киряков, че министър-председателите не се ползват със същия ранг като президентите, но според него е недопустимо премиерът да демонстрира близост с европейски или световен лидер.

Нито Канада, нито САЩ стоят зад "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, смята Киряков. Андреева обаче намира за тревожна връзката на "Продължаваме промяната" с Радев.

"И днес се питаме доколко президентът кадрува, доколко ще формира това коалиционно мнозинство, доколко другите партии са съгласни с подобна намеса на Румен Радев. Не сме слепи, видяхме как "Продължаваме промяната" се роди от президентската институция", посочи тя.

Според двамата политолози бъдещият кабинет няма да има дълъг живот.

По думите на Киряков президентът е длъжен да вземе участие в сформирането на правителство, тъй като бил обвиняван, че е стоял пасивно в миналите две Народни събрание.

"Ако има избирателна активност по-ниска от първия тур, гласовете ще бъдат намалено пропорционално и за двамата кандидати. Да не говорим, че ще има консолидация на вот антиГЕРБ, което ще помогне на Радев да спечели убедително балотажа", прогнозира той.

Според Андреева балотажът може да се превърне във възпроизводство на сблъсъка "ляво-дясно", който сякаш се позабрави у нас.

"Може би това е някакво връщане на нормалността. Да видим и в парламента дясна опозиция на ляво-центристко правителство – това са индикации, че вървим към оздравяване на политическия процес", отбеляза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase