Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Георги Панайотов и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков инспектираха днес ремонта на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип в участък от българо-турската граница между землищата на селата Сладун и Маточина. В момента възстановителните работи на участък, разрушен от наводнение, се извършват от военнослужещи от 55-и инженерен полк.

Двамата министри подчертаха доброто сътрудничество между военнослужещите от Сухопътните войски и служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ в изготвянето на плановете и извършването на ремонта. Те уточниха, че правителството на Република България е отпуснало 5 млн. лв. за възстановяване на всички компрометирани участъци по съоръжението до края на годината. Според двамата всички ремонтни дейности ще бъдат приключени в срок.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков бяха категорични, че именно възлагането на ремонтните дейности на военнослужещите е гаранция, че с отпуснатите средства няма да бъде злоупотребено. „Посредством координацията между двете министерства не просто се усвояват средства, а се върши работа. Съоръжението се възстановява, без каквато и да е възможност за злоупотреби. Имаме работа и ще си я свършим“, категоричен бе министър Георги Панайотов.

Той припомни, че от 1 ноември в помощ на дейностите по охрана на държавната граница се включиха над 350 военнослужещи от Сухопътните войски с над 40 единици специализирана техника. Министърът на вътрешните работи обясни, че е поискана помощ от Министерството на отбраната, тъй като голяма част от капацитета на жандармерията ще бъде ангажиран с обезпечаване на охраната на изборните книжа и машини. „Министерството на отбраната ни оказва неоценима съдействие“, подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.

Двамата бяха категорични, че в момента не се отчита тревожен мигрантски натиск, но с оглед на благоприятните метеорологични условия и политическата обстановка в Турция е разумно охраната на границата да бъде усилена.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов подчерта, че участието на военнослужещите е строго регламентирано. „Извършваме съвместни патрули с колегите от „Гранична полиция“ – пеши и мобилни, по цялата граница с Република Турция и част от границата с Гърция“, обясни генерал-майор Попов. Той обясни, че в момента военнослужещите, които подпомагат охраната на границата, са от 2-а и 61-а механизирани бригади. „Целта ни е при следващите ротации почти всички формирования от състава на Сухопътните войски да минат през границата, тъй като това е един неоценим и необходим опит“, добави генерал-майор Попов.
 

Коментари Напиши коментар

49

Мут Лабен

преди 2 месеца

рашкоолу, кажи ни коя е банката, защото ще ядеш папарлягата! Бях се зарекъл да те наричам мазен лъжец, докато не представиш доказателства за подслушванията. Още ги чакаме! И пак ще го кажа и повторя и потретя и за хиляден път: рашкоф е мазен и гнусен лъжец!

48

карачанаков

преди 2 месеца

Другарю Чашков на едно място са се струпали група хора ,гледам ТОАЛЕТНА. Кво става тука ве? Ами който гласува за една ОПРЕДЕЛЕНА партия му дават да се из се ре безплатно.Тъй че пращай веднага спец частите. И вече сериозно абе Чашков не ти ли идва на ума че по този начин настройваш и близки и познати ,а и много други напук да отидат да гласуват за тази партия. Не напразно има много вицове за интелектуалността на милиционера.Отнася се и за тебе.

47

Анонимен

преди 2 месеца

Ми то по границата няма бежанци, те са по центъра на градовете! Вижте сводката, колко гонки има с патрулки в градовете! Б0клукът черен се прави, че работи!