"Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в Република Северна Македония. Тази последователна позиция на ненамеса в политическите процеси в съседната ни държава не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ".

Още по темата
Това се казва в позиция на българското МВнР във връзка с проведената през изминалата седмица агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес в Република Северна Македония.

"Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България", коментират от външното ни министерство.

"Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне", заявяват от МВнР.

"Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с Република България.

Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне", заявяат от МВнР.

Съгласно чл. 11, ал. 6 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, двете страни следва да предприемат "ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения“. Стриктното, добросъвестно и цялостно прилагане на международно поетите правно-обвързващи ангажименти е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в присъединяването към ЕС. Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право", се казва още в позицията на Министерството на външните работи.

Коментари Напиши коментар

27

BOLGAR

преди 2 месеца

Няма какво да ви пишем историята тя вече е написана и то не от българи, а от чужденци като Анри Пози. Тях не ги четете, а те са писали за вас, не може дори да ги обвините в лъжа, защото не са имали интерес да лъжат, тяхната работа е била да докладват реалното положение. В докладите на чуждите разузнавания, като ЦРУ, ясно се казва, че мнозинството от населението на Македония е с български характер.

26

Бул гур

преди 2 месеца

След като Македониа влезе като равноправен член на EU и тогава след първото им преброяване ще разберем колко от тях се определят като българи, с българско самосъзнание. Сега си мислим,че сме хи хванали за топките и ще играят по нашата *** и ще им пишем историята както ние намерим за добре. Отново заблуждаваме себе си.Не става така...

25

Анонимен

преди 2 месеца

Сталин, Тито, Димитров ги отделиха от Сърбия. Велико дело са направили. Велики хора. Толкова можаха да направят след войната. Ние 30 години какво направихме?