България ще има средства за шест въздушни линейки и специализирани площадки за тях, ако Брюксел одобри предложения от служебното правителство План за устойчивост и развитие. Към момента страната ни е единствена в ЕС  без спасителна помощ по въздух.

В същото време сме на челните места по пострадали при катастрофи и получили инфаркти и инсулти, които искат бърза реакция. Освен медицински хеликоптери, България е и единствената на Балканите, която няма летателни апарати в услуга на службите по спасяване и охрана. Планът за възстановяване и устойчивост дава възможност за промяна.

Още по темата
"Преди служебния кабинет въздушната помощ не беше част от Плана и се радвам, че беше допълнено. Предвидени са и пари за 10 нови регионални медицински центъра, които да спомогнат за децентрализацията на медицинската помощ", уточни служебният вицепремиер Атанас Пеканов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Предвидени са 6 локации в страната, така че с времето за реакция и радиуса за действие да може да се покрива този златен час за спасяване на човешки живот", добави президентът Румен Радев.

Все още не е ясно как ще се издържа системата. За момента няма унифициран европейски модел. С изключение на Полша и Словакия, където държавата поема цялата издръжка на въздушните линейки, останалите страни залагат на публично-частно партньорство с фирми, застрахователни дружества и абонаментни такси. Въвеждането на системата за помощ по въздуха най-вероятно ще наложи и промени в законодателството.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 седмици

план за развитие - май икономиката трябва да се развива, а не да се купуват безполезни вещи......

18

Анонимен

преди 4 седмици

;) narod nema...ama air iztrebiteli...air lineiki...aide i on-iki marsohoda pone ;) za religioznia i culturnia torizam ve...;)

17

СМЕХ...

преди 4 седмици

...ЧАКАМЕ ...ЧАКАМЕ -----ДОГОДИНА ---ДО АМИНА....ТА ЧАААААААААК НА КУКОВО ЛЯТО...!