Снимка: БГНЕС

Вчера Планът за възстановяване влезе в ЕК. "Това е дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Голям приоритет има към "зелена сделка" и затваряне на вътрешните мощности и глобалният дебат върви в тази посока". Това заяви пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов и допълни, че темата е трудна и крие рискове.

По думите му, посоката е да опазваме околната среда, но този преход може да се случи успешна, само ако е плавен и справедлив.

"Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това, до момента са липсвали. Именно защото темата е трудна, хората се притесняват, казват, че никой няма да се погрижи за тях", коментира още вицепремиерът.

Още по темата

Той допълни, че са надградили новата версия на Плана за възстановяване спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ, т.е. за присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители.

 "Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден, той е една дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

 "В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар.- Зелена сделка, т.е., стъпки към декарбонизация на икономиката. И в този смисъл върви целият дебат за затваряне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план. Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", обясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона.

 "Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на региона", допълни той.

Пеканов каза още, че това не е нещо специфично към нас, а всички страни правят тези стъпки и то не само в ЕС. Това са глобални процеси - в САЩ, Великобритания, но също вече и Китай индикира, че до 2060 г. иска да излезе от въглищата и спира да инвестира във въглищни централи.

Коментари Напиши коментар

137

a

преди 1 месец

Значи нещата са толкова сериозни, че можем да останем без ток?! Ама с правилните политики, служебните негодници ще ни спасят от тъмното и студеното. Ние се притесняваме, че цената е висока. То решението било просто - няма ток, намя проблем с цената.

136

Анонимен

преди 1 месец

скоро се очаква следния резултат: Хотели как лучше, а получилось как всегда!

135

червено недоносче

преди 1 месец

правилната политика е да те окаушат,и това време идва