Франция ще се стреми към една силна Европа по време на председателството си на ЕС, съобщи френският посланик у нас Флоранс Робин.

"Това, което виждам, е едно истинско желание на българския народ да се придвижи още повече към демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите й едно от най-големите предизвикателства сега е влиянието на Ковид-19 върху образованието
"Не можем да оставим младите хора толкова дълго време далеч от училище", уточни тя.

За това в родината ѝ допринася ваксинационната кампания.
"Не мога да давам съвети на България, която е суверенна и автономна и определя своята политика. Това, което обаче констатирам е, че ваксинационната кампания, която се води във Франция позволи да се постигне този висок процент на ваксинирани - 85% от населението", изтъкна тя.

"Всеки трябва да вземе своята индивидуална отговорност, но разбира се и колективна, за да запази живота на другите", обясни посланикът на Франция.

Сред големите амбиции на Париж е Планът Франция 2030, с който се цели страната да стане лидер в производството на зелен водород.

"Искаме да сме по–автономни и да се обърнем към технологиите на бъдещето, да се отдаде внимание на околната среда. Амбицията е създаване на водородна енергия, на първия нисковъглероден самолет", коментира тя.

Посланик Робин следи и обстановката в България.

"Това, което виждам, е едно истинско желание на българския народ да се придвижи още повече към демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите", добави тя.

Категорична е, че Франция и България имат една дълга и красива история, която са изградили заедно.

"Историята между България и Франция датира отдавна. Тя не започва преди 30 години. Но аз много държа на тази годишнина, за да изразим благодарност към българския народ", каза посланикът на Франция.

Флоранс Робин изминава дългия път от човек на науката до дипломат и споделя, че има много общо между науката и дипломацията.

"Това е любопитството. При мен преходът беше много лесен. За мен е голям късмет, че съм в България - една страна, която не познавах добре. И ако мога малко да допринеса за това моите съграждани да опознаят и оценят България, ще съм успяла да завърша една малка част от моята мисия", сподели тя.

Освен от науката и дипломацията, Флоранс Робин е пленена и от операта. Признава, че среща много топли хора у нас и е пленена от красотата на България.

"Влюбих се в Родопите. Има толкова красиви места. Това е една страна, в която има и море и планини. И успях да убедя някои мои приятели французи да прекарат почивката си в България. Те са много учудени от това, което откриха – страна с богата история, културно и археологическо наследство", призна посланикът на Франция.

Коментари Напиши коментар

18

La France

преди 1 ден

Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!

17

АСЕН ИЛИЕВ

преди 1 месец

А ОБЩАТА НИ ИСТОРИЯ ЗАПОЧВА ОТ ВАТЕРЛО, КЪДЕТО НАПЪЛНИХ ЕДИН ГОЛЯМ РОВ С ФРЕНСКИ КАВАЛЕРИСТИ :) И С ЕДИН ГОЛ У 90 МИН. ;)

16

АСЕН ИЛИЕВ

преди 1 месец

ЛЪЖЕ! :) НАЙ-СЪКРОВЕННОТО ЖЕЛАНИЕ НА ПУМИТАТА, Е ДА ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ ПО 17 000 ЕВРО НА ФРЕНСКИТЕ ПРАСЕТА У СОФИЙСКА ВОДА :) ДА НЕ ГЛАДУВАТ! ;)