Снимка: БГНЕС

Спазването на правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, залегнали в основите на Европейския съюз, и затова те трябва да бъдат водещ критерий в политиката на разширяването на ЕС. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Гордан Гърлич-Радман бяха единодушни, че в интерес на стабилността на Балканите европейската перспектива на страните от региона е от ключово значение, но при изпълнение на всички критерии за разширяване. Българският държавен глава подчерта, че приобщаването на страните от региона и утвърждаването на демократичните ценности на Балканите е важно не само за обединена Европа, но най-вече е в интерес на всички граждани от региона. Румен Радев отбеляза като тревожни случаите на дискриминация и на системно нарушаване на човешките права на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Президентът заяви подкрепа за тяхното желание да бъдат включени сред изброените в преамбюла на Конституцията на РСМ части от народи, както и очакванията им за обективно отразяване на резултатите от преброяването на населението на страната.

„За нас е важно сред младите хора от РСМ да не бъде насаждана омраза към българите“, заяви президентът и даде пример с учебниците в югозападната ни съседка, където още фигурират изопачени тълкувания в представянето на България и българите.

В рамките на разговора на „Дондуков“ 2 държавният глава и гостът откроиха отличните двустранни отношения между България и Хърватия, възможностите за разширяване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, както и близкото културно-историческо наследство.

Коментари Напиши коментар

40

Диана

преди 3 дни

Както винаги, Радев не може да каже нищо свестно - той се намесва отново във вътрешните работи на РСМ с "загрижеността си" за младите хора там. Кой е той, че да определя кое е важното за тях и кое не е, питам аз?!...Никой!...Тъ.па.нар!...Популист и про.ста.к!..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Такива като тях предадоха Македония за собствените си интереси, такива като тях донесоха всички бедствия в страната ни, сега искат да загубим и всякакво елементарно самоуважение..Който не може, не може: БСП ВЪН

39

Анонимен

преди 3 дни

Радев си е държавник, знае много добре, че омраза на един народ към друг обуславя политиката помежду им понякога за векове. Англия и Франция последно водят война помежду си 1815, но още не се понасят.

38

А бе

преди 3 дни

Тя Македония отдавна е изгубена,просто трябва да вземем своето-като гърците!