Снимка: БГНЕС

БСП се срещна представители на 4-те национално представени работодателски организации.

Срещата стана по наша инициатива. Разбираме тежестта на кризата, в която се намира България и българските граждани. Разбираме отговорността си в следващия парламент още с неговото начало веднага да предложим много конкретни, много решителни действия, за да помогнем на семействата, на домакинствата, на икономиката и затова правим тези срещи като готвим един антикризисен план за първите 100 дни работа на бъдещото правителство и на парламента.

Правим подготовка и на бюджета за следващата година. Много е важно в този бюджет да заложим и мерки, с които да можем да намалим цените на енергоносителите, а оттам и на всички други стоки и услуги. Такива конкретни мерки са възможни, обсъждахме го и с работодателските организации, защото една от целите ни е да помогнем и на предприятията да продължат да работят, да запазят работните места на хората, да не ги уволняват особено в тази тежка зима, която се задава.

Стигнахме до общи решения, които ние да внесем в следващия парламент. Като например намаляване на ДДС на енергоносителите, на редица стоки от малката потребителска кошница на хранителни стоки.

Обсъдихме възможните варианти за това да бъде ограничен износът от България на ток в момента, за да остане по-голямо количество тук и да бъде разпределено по-справедливо, така че да не бъдат толкова високи цените.

Ние имаме една идея - от дружествата, които са в момента производители и търговци на ток, и които трупат огромни свръхпечалби, да се отделят тези средства в специален енергиен фонд, който да послужи за подпомагане на икономиката и на хората през зимата. Те предложиха една много добра идея – да примем в следващия парламент специално антикризисно законодателство, което да бъде насочено към това да се запазят работните места.

Мога да обобщя тези срещи като полезни, зад нашите идеи и предложения да застанат възможно най-много и предприятия, и работещи, и представители на различни браншове, за да можем да влезем след 14-ти ноември абсолютно подготвени в парламента.

Няма да имаме много време. От стартирането на парламента до края на декември имаме около месец. За този кратък период трябва да приемем комисиите в парламента и трябва да намерим съгласие, мъдрост, диалогичност между всички ни, които ще бъдем там, за да приемем тези много спешни и за България, и за народа мерки.

Утре предстои много важна среща с месопроизводители, млекопроизводители, производители на олио, хлебопроизводители – онези стотици малки фирми, които са ангажирани в осигуряване на прехраната и чиито продукти влизат в т.нар. малка потребителска кошница. Те изнемогват в тази криза и с тези цени на тока редица от тези предприятия ще затворят. Утре ще обсъждаме с тях как държавата да им помогне и как ние като партия, и като бъдеща парламентарна група в Народното събрание много спешно да стартираме с конкретни законодателни промени, за да можем да ги спасим и тях в тези тежки месеци, а оттам и те да помогнат на българските семейства да посрещнат зимата малко по-спокойно.

Коментари Напиши коментар

45

ТцТцТц

преди 1 месец

Бре колко герберастко-седерастко-джендърастки тролове са налазили тук! Плюват и блюват по БСП и колкото повече се стараят толкова по-гнусни и омразни стават. Навремето костовистките седерастки тролове правеха същото докато не цопнаха и потънаха в собственото си смрадливо блато. Това очаква и гербаво-седерастията. Гербавата седерастия е *** като вожда си, станал за смях с простотията и алчността си по цял свят. Жалки хорица, гнусна простотия. Наричат ги СМРАД.

44

Диана

преди 1 месец

Както винаги, Нинова най-нагло манипулира с популистките си "помощи" и с какво ли не-аз спрях да я чета до там в тази статия..Хората не искат да им се "помага",а да Живеят!Не сме лу.ди да търсим помощ от тези,които ни докараха до тук!Нямаме никаква нужда да ни се "помага",а да се оправят нещата.Точно Нинова, която подхвана неуспешния пълзящ преврат с "протестите си" щяла да ни осигури стабилност!Много е нагла, трябва да й се признае..БСП явно търсят начин да останат, не да си ходят от политиката

43

фактите говорят

преди 1 месец

бсп може да е фактор единствено на фалити , катастрофи и приватизации .