Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстоят промени в организацията на дейността на болниците, свързани с донорството на органи, каза  министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Кацаров засади рози в Розовата градина /до НДК/, с които се отдава почит на донорите на органи. По думите му тези промени ще позволят в близките две-три години да се увеличи броят на трансплантациите.

По думите му са били анализирани причините за малкия брой трансплантации в страната, като за последните десет години средногодишно е имало 10-20 трупни донора. За увеличаването на броя на трансплантациите не се изисква промяна в закона. Проблемът не е в нежеланието на хората да дарят органите на близките, а в организацията на дейността в донорските бази.

Вече са направени и нормативни промени, които няма да позволяват предреждане в листата на чакащите, увери той.

По думите му правилата са променени така, че в България никога повече да не се извършват криминални трансплантации. "Вече не е възможно властта да използва позициите си, за да предрежда хора в листата на чакащите за трансплантация", увери още той. Това е важно за всички, които някога ще бъдат изправени пред дилемата дали да дарят органите на близките си или не, допълни още Кацаров.

Променен е начинът на оценка на подреждането в листата на чакащите, начинът, по който се изготвя протоколът и подписването му, създадени са механизми, които да не променят реда на чакащите и хората да се подреждат според оценката на съвместимостта на органите. Досега липсваше протокол и правила за това как се извършва оценката и подреждането, уточни министър Кацаров.

Донорските бази в страната са 30 и ние целим, когато има индикации за пациент в мозъчна смърт, ръководството на болницата да подкрепи и да съдейства на координаторите по донорство, каза за БТА Мирослав Мутафчийски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". По думите му с новите промени се очаква и да се повиши броят на донорските бази.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 месец

Пазете се,тръгват касапи!

11

Бизнесмен от Бургас

преди 1 месец

От утре пускам тоалетна хартия с дипломата и снимката на Кацаров, за удоволствие на антиваксърите и пребуледувалите на Ковид-19.

10

Анонимен

преди 1 месец

Колко от труповете в запечатаните ковчези са с извадени органи?