Снимка: архив, БГНЕС

„Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води”, заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова пред Нова тв.

Тя посочи, че в Агенцията на труда не се забелязват масови уволнения и съкращения в строителни фирми.

Още по темата

„Кризата не засегна строителния бранш. Тези хора, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят кои са. Никой от нас не разбра кои фирми протестират, колко са тези фирми и кои са. Откъде да знаем дали е вярно, че тези хора имат или нямат заплати. Не го приемам за чиста монета. Имахме два протеста – във вторник и в петък, виждаме едно голямо разделение. Във вторник протестираха фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство. В петък протестираха фирми, които са получили аванси в размер на 1,5 млрд. лева. Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление”, обясни тя.

Министър Комитова подчерта, че е поканила на среща собствениците на фирми, които протестират. Те са били поканени предния ден.

„Вечерта от браншовата камара ми отговори: „Вие със собствениците няма да се срещате, фирмите си имат директори, има си и браншова организация”. Бях предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог.

Министър Комитова показа данни за изплащане на авансови суми към няколко групи фирми. Според нея те са взели предварително 1.4 млрд. лв.,  а са изразходили 900 млн. лв.

"Нищо не им дължим. Те са взели веднъж аванс, а сега искат още 900 млн. лв. Върху аванса, да им платим още? Те имат излишък, затова при тях няма съкратени работници. Когато се запознаем кои са фирмите, ще проучим и колко работници са ощетени. Защото този протест може да изпълнява няколко други задачи. Първо, да раздели протестиращите фирми. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни фирми. В България има над 21 000 строителни фирми с над 155 000 работника. Те са много повече, защото това е броят на официалните. От всички 21 000 - 21 протестират, тези от пътното строителство. Останалите фирми всички работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", обясни тя.

 

Коментари Напиши коментар

51

Краси

преди 8 месеца

БРАВО на министър Комитова!Това не е географа Нанков-пудела на комуниста Боко Тиквата !

50

Анонимен

преди 8 месеца

Баровеца си е взел парите и насъсква хората му да стачкуват, а реално той трябва да им плати, защото той си поема риска и за това взема в пъти повече, ако нещо в договорите не е наред си има съд за това. Хубаво е да взимаш пари без никой да те контролира какво правиш, ама и това ще свърши.

49

?!?

преди 8 месеца

Предлагам собствениците да си прехвърляте фирмите на Комитова и тя да раздава парите на работниците лично. Нито и е работа нито е редно да определяш колко фирми ще си уволняват работниците, за да прецениш дали да плащаш или не. Относно разделението на фирмите то пак е направено от държавата. Единственото нещо което трябва да се направи е да си изпълняваш задълженията и договорите. Ако има нарушение на прокурор. Това което се прави е мачкане на фирми