Снимка: БГНЕС

Според кономическият експерт и бивш депутат Светлин Танчев, проблемът в "Досиетата Пандора" не е използването на офшорни компании, а лицемерието, което политиците демонстрират.

27 политици от Европейския съюз са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащане на данъци. Твърди се, че в списъка с политици с недекларирани офшорни сметки, има и двама българи.

"Проблемът не е, че дадени държави имат преференциална данъчна политика. В България също е така. И ако ние се бяхме възползвали повече от нея, можеше да привлечем много повече чуждестранни инвестиции. Проблемът идва от лицемерието, което политиците демонстрират. Те говорят едно, пропагандират едно, а в същото време виждаме, че и те са се възползвали да откриват имущество и финанси", каза Светлин Танчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него задаващата се икономическа криза е "цунами", чийто зародиш е от преди една година, когато големите централни банки увеличиха драстично парите в обращение. Той коментира, че България не е взела превантивни мерки за кризата, заради изборите, които са изместили фокуса на политиците в краткосрочен план.

"За съжаление държавата остави всички да се оправят сами, без никакви сериозни помощи. Видяхме колко фирми са се възползвали от финансовите мерки. Имаме един доста сериозен ресурс по Плана за възстановяване и развитие, но ние не можем да го поискаме. Това е, защото ние нямаме ясен план какво ще направим с централите от "Маришкия" басейн. Защото всеки ден, в който тези централи работят, те трупат още по-големи загуби за държавата", смята експертът.

"България трябва да направи няколко големи стъпки, главно в сферата на енергетиката. Белене още гълта поне 100-200 млн. на година, въпреки че той почти не съществува Същото е и с шистовия газ. Ние дори не знаем има ли го у нас. А виждаме накъде вървят цените на горивата", каза още Танчев.

Според него основното нещо, за което трябва държавата да помисли в бюджета за следващата година е как българският бизнес ще оцелее. Въпреки ниските данъци и това че сме част от Европа, нашите производители не са конкурентноспособни в световен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase