Снимка: БГНЕС

Бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов бе назначен за директор на Столичния инспекторат. Това предизвика остри обществени реакции.

Според правилника за организацията и дейността на Столичния инспекторат, директорът му се назначава от кмета на Столична община – Йорданка Фандъкова.

"Първо, това е доказателство, че Фандъкова за всичките тези години, в които е кмет на София е като на конци на Борисов. Тя не прави нищо. Има едно празно бюро в кабинета си на Московска, което обградено с не знам колко икони и тя това прави", каза бившият депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме! адв. Николай Хаджигенов пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Негативна реакция за новия директор на инспектората последва и от общински съветници. От “Демократична България” настояват за незабавната отмяна на назначаването на Ивайло Иванов като ръководител на Столичния инспекторат. Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет също коментира назначението в социалните мрежи.

"Директор на Столичния инспекторат не е нито милиционерска, нито пазвантска длъжност. За нея трябва експертиза. Екологична експертиза, каквато новоназначеният Ивайло Иванов, уволнен неотдавна от поста главен секретар на МВР, не притежава", каза Калоян Паргов.

Независимият общински съветник Борис Бонев също не одобрява новото назначение.

"За мен е повече от очевидно, че целта на това назначение е да се намери място на поредната партийна калинка, а не да се търси подходящ, компетентен, можещ човек, който да въдвори ред в хаоса, който цари в София в момента", каза Бонев.

Иванов беше уволнен от поста главен секретар на МВР през май тази година. Той заемаше длъжността от декември 2018 г. Повод за неговото уволнение беше полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор през лятото на 2020 г. Потърсихме го за коментар, но той не отговори на обажданията ни.

Преди да стане главен секретар на МВР Ивайло Иванов ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР. От столична община отказаха коментар за назначението му за директор на Столичния инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase