Снимка: архив, БГНЕС

"Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не крие, че се разчита на външен натиск върху България за евентуално вдигане на своеобразното вето за провеждането на междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, особено активни в това отношение са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие". Това заяви историкът от БАН Войн Божинов пред БНР.

Още по темата

"Натискът е по геополитически причини - счита се, че Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, трябва да бъде потвърдено политически и с приемането ѝ в ЕС", смята Божинов.

Според историка българската дипломация започва да отстъпва от заявените позиции. "Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви да направи някакъв компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната - чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума "Триморие" той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, че даването на предимство на американския интерес влиза в разбирането на сега управляващите да се направят отстъпки за по-бърдото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес", каза Божинов.

Той е категоричен, че българският политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство.

"Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята. Фаворизираният Харвардски проект ("Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функция на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата държава към отстъпки", смята Божинов.

По думите му е необходима политика на баланс, която едновременно да направи така, че РСМ да се отдели от сръбското влияние, под което е, но и България да защити националната си памет и национален интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase