Снимка: БГНЕС

Неадекватно поведение от страна на държавата и “Морска администрация” стана причина заседналият край резервата “Яйлата” товарен кораб “Vera Su” да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води, заявяват от БСП.

Безсилието, което държавните институции демонстрират, показва еднозначно, че морското спасяване в България е занемарено до крайност и фактически не функционира.

В ситуации като тази - заседнал кораб, бедстващ в български териториални води и застрашаващ екологията, няма място за коментари кой от кого какви средства претендира да получи, а моментално трябва да се задейства държавата с целия си властови ресурс - министерства и специализирани администрации.

Вместо това в продължение на седмица сме свидетели на хаотични решения и действия от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа.

В резултат на това бе допуснато част от опасния товар на ”Vera Su” да попадне в български териториални води - факт, чиито последици тепърва ще се изясняват.

В следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще инициира незабавна ревизия на законодателството, касаещо морската политика и администрирането на сектора, за да бъде създаден работещ модел за координация и регулация на различните звена, в това число и морското спасяване. За нас няма съмнение, че това е звено, което може да е потребно веднъж на 50 години, но ако не функционира, животът на хиляди българи и екологията в страната са под фатална заплаха.

Коментари Напиши коментар

41

Idealist

преди 11 месеца

Боже, как ще се бием с Русия, като един малък кораб не можем да разтоварим или да изтеглим?! Къдеа са триморците да го разтоварят на ръка?

40

Анонимен

преди 11 месеца

Абе като няма техникка пращайте армията на ръце в чували да го растовари!!! Колко време мина, кво се чудите само!!! Екокатастрофа ли искате да предизвикате???

39

Един....

преди 11 месеца

Това за крана е абсОлютно вярно!Проблема е че и крана като всяко водоизместващо съоражение, щом повдигне носа на заседналия кораб, по закона на Архимед ще потъне ( ивеличи газането) което пък ще предизвика неговото засядане.Лесна работа! От трън та на глог!