Кадър: БНТ

БСП са отворени за диалог и за търсене на решения, но ще изчакат да видят какво предлагат от новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. На тези избори обаче партията ще се яви в същия формат - като коалиция "БСП за България". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Нинова смята, че "Продължаваме промяната" много прилича на проекта на Слави в началото.

Още по темата

"Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежавю - пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага. Ние задавахме въпроси. Просто едно и също, затова искаме да изчакаме", каза Нинова.

Тя призова да се конкретизират. "Нека да им мине романтичният период. Чакаме ги на терена на истинската политика".

Нинова е категорична, че дълбоката промяна на модела още не е започнала и корупцията няма да се пребори със смяна на хора, а със смяна на същината на модела.

Лидерът на БСП смята, че "Демократична България" малко избързват с предложението за коалиция с "Продължаваме промяната".

"Може би виждат щета от новия проект. Ако ИБГНИ не влязат в парламента, ако новият проект разцепи ДБ и може би бързат да се предложат - "вземете ни просто, за да влезем в парламента и да имаме места". Ние ще подходим по различен начин, отворени сме за диалог, за търсене на решения, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да им видим програмата, идеите", каза Нинова.

БСП искат от тях отговор на конкретни въпроси - като какво ще правят с Република Северна Македония, с националния суверенитет, ще отстъпят ли пред това РС Македония да бъде приета в ЕС, ако не изпълнява договора с България, също така какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП е скептична и към посланието на "Продължаваме промяната" - "с десни средства, леви резултати".

"Този лозунг е надпартиен, за нас е неверен, да не кажа по-силна дума. Опитът за обезличаване на идеологията на партиите би могъл да бъде и опасен. Размиването на идеологиите да няма ляво и дясно е риск. Още повече искам да видя практически как разбират това новите колеги," каза тя.

Нинова не се притеснява, че новият проект ще откъсне електорат от БСП.

"Оттук нататък е състезание между нас на терена на политиката и по-добрият да спечели", каза тя.

Смята, че за новия проект се е знаело предварително и че Петков и Василев са получили благословията на президента.

Нинова обаче заяви, че Националният съвет на БСП отдавна е взел решение да подкрепи на президентските избори Румен Радев и Илияна Йотова. В момента си извършва процедура по техния устав и по Изборния кодекс. До 26-и трябва да протекат общинските конференции с номинации.

В БСП решенията не се взимат от един човек и от върха, а отдолу, през всички колективни органи и най-вече да се чуе гласа на симпатизантите на партии, каза Корнелия Нинова.
 

Коментари Напиши коментар

132

Анонимен

преди 2 месеца

ГЕРБ-БСП-ДПС трябва да изчезнат и едва тогава ще имаме нормална държава.

131

анонимен

преди 2 месеца

Нинова!!! Ако продължавате да сте парцалена топка в краката на новите формации времето ви изтича. Три партии сте от едната страна на бариерата и след изборите най-доброто което може да направите е коалиция с ГЕРБ и ДПС , за да спасите България от тресавището в което е завлечена. Изявления от типа-разграждане на модела Борисов няма да ви докарат до никъде ,още повече че той нито ще е депутат ,нито премиер. Електоратите и на трите партии ще си отдъхнат с облекчение.Сега разум трябва,не плюене.

130

Анонимен

преди 2 месеца

Какво има да ги чакате г-жо Нинова,не ви ли е ясно,че държавата в момента е в прегръдката на Со'рос.Целият цирк с държавния глава,с този проект,с овладяните медии има една цел и тя е да се затрие националната държава.Започват със системните партии,следва смяна на модела парламентарна република, Истанбулска конвенция, РСМ и ЕС.След САЩ чрез демократите,следват страните от ЕС.Овладяването от Со'рос е брутално и ако БСП и Герб не намерите сили да се обедините въпреки различията България ще загине!