Снимка: БГНЕС

"Румен Радев дава заявка за повече власт, но не ни казва за какво ще му трябва тази власт. Това поражда тревога. Ако до този момент съвсем умишлено ескалираше политическото напрежение в държавата, още като поведе площадните бунтове, в момента използва повече политиката на шантажа. Това ще е следващият му стратегически ход. До последно ще шантажира участниците в Народното събрание чрез своите ходове, своята партия и неговото желание за все повече власт", заяви пред БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

"Опитът на един ляв президент да направи десен проект е много екзотичен политически ход. Макар и да го определят техните теоретици като ляв проект, или ляво-център, в крайна сметка чисто електорално той ще атакува избирателите, сформиращи вота от "Демократична България". Вероятно ще привлече и модерни леви хора, които не са склонни да гласуват за този тип консервативна БСП, но най-вече ще удари градския електорат, който гласува за ДБ. Президентът Радев от една страна атакува дясното пространство, прониква вътре и го разцепва, привличайки и гласове за себе си. От друга страна се стреми да не засегне толкова БСП, за да не се окаже в тежка ситуация партията, която го направи президент, официално да окаже по-твърда съпротива в подкрепата и номинацията му за втори мандат", смята Андреева.

Още по темата
Според политолога партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев, чието име ще бъде "Промяната продължава", е създадена от президентската администрация. "Това вече стана публично достояние. Вече откровено може да се говори за президентски проект", коментира тя.

„Президентът Радев е зависим от две ситуации в бъдеще. Дали ще имаме стабилен парламент, който да излъчи мнозинство и правителство – той е изключително зависим от това. Ако това не се случи и продължи тази спирала на невъзможност да се състави правителство и да се възстанови политическия диалог, ще засили неговата стратегия да придобива все повече власт. Нищо чудно напролет, когато неговата партия ще участва на избори и ще се е минало през една тежка зима, президентът Радев отново да поиска предсрочни избори, но този път за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията", коментира още Цветанка Андреева.

Според нея предстои ГЕРБ за започне да излиза от изолацията, а картината след изборите ще се промени.

"Има данни, че партията на Слави Трифонов ще изгуби от електоралната си подкрепа, по простата причина, че не успяха да се справят на два пъти със ситуацията и да излъчат правителство. Това неминуемо ще се отрази. От него печели ГЕРБ, тъй като преднината за нея се увеличава. Новото предизвикателство е набързо направената пропрезидентска партия на Кирил Петков и Асен Василев", допълни Андреева.

Коментари Напиши коментар

164

Анонимен

преди 2 месеца

До Александра,к.157 Президентът беше провокиран от въоръженото нахлуване на личния отряд за защита на Каскета ОЗС, воден от спецпрокурори, в Президентството. Целта беше да се уязви лично президента и неговата институция, а с арестуването на две лица с висши постове от нея - да се покаже, че гл.прокурор е над всички власти в РБ. Ефектът беше обратен: отрядът премина към МП, а на ред е закриването на СпП и спецсъдилищата - машите на И.Г.

163

Анонимен

преди 2 месеца

Тази пишман политоложка в стремежа си да уязви новото движение бълва явни противоречия. ГЕРБ е партия на крадливото статукво и на ББ, който заедно със С.Ц. короняса възпитаника на Магнаурската полицейска школа и негов колега за главен прокурор, пренебрегвайки възпитаниците на ЮФ на СУ. ИТН ще губи електорат, но той като предимно млад ще се ориентира към движение "Промяна",а не към ББ. Това движение без негативи от минало управление бързо ще набира членове и ще бъде опозиция на ГЕРБ-ДПС.

162

Както

преди 2 месеца

и при СИМЕОН, когото подведоха: ПЕТКОВ и ЙОРДАНОВ ГУБЯТ, че са придатък на РАДЕВ.АБСОЛЮТНО.ЖАЛКО.