Снимка: архив, БГНЕС

Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година, подчерта служебният премиер Стефан Янев. Това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората, каза министър-председателят пред Дарик радио.

Това е феномен и трябва да се търси решение, партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпрос защо намалява избирателната активност, посочи той.

Ние сме в уникалната ситуация един служебен кабинет да предаде властта на друг служебен кабинет, но си остава оснжвната задача - да се подготвят изборите, посочи Янев.

Темата за изборите бе обсъдена в студиото. Бе коментира заявката на двама от служебните министри да участват на предстоящите избори. Според Янев в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор.

Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднакво, да се създадат равни условия за всички, подчерта премиерът. Янев посочи, че  Василев и Петков не са били единствените министри, които са се борили да разкрият неразумното харчене на обществени средства.

Служебният премиер Янев разказа каква е атмосферата в служебното правителство, според него основата на управлението е да делегираш отговорност и това е работещият подход в служебното правителство.

Темата за високите цени на тока и проблемите в енергетиката бе дискутирана в студиото. Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил неглижиран в последните 10 години. Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа.

Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев.

Усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това, което предстои, е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комиисята по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка, посочи премиерът.

Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК каза Янев, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на Мариците, подчерта той.  

Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК.

Вариантите са налице, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен.

Въпросът за по-високата инфлация също бе тема на разговора. Инфлацията е породена от голямото търсене в европейски и световен мащаб, подчерта Янев и посочи, че освен енергетиката инфлацията е другия основен проблем.

Мерките за преодоляване на коронавирусната пандемия също бе тема на разговора. Управлението на здравната криза винаги е обект на критики, каза Янев.

Ваксинирането е едно от решението за преодоляване на кризата, посочи премиерът, но изрично подчерта, че това остава незадължително.

Стефан Янев бе попитан какво е за него властта, а отговорът бе: "Властта е отговорност".
 

Коментари Напиши коментар

36

Бареков

преди 1 месец

Какво правим с инфлацията бе отличник? Ще го ***.те. май това ще е първото служебно правителство свалено с камъни$

35

анонимен

преди 1 месец

Дааа,това е да си политик-да лъжеш безочливо без да ти мигне окото.В кой сън го видя това еднакакво отношение към партиите бе,Янев?Нали видяхме как злобното куче Рашков "обичаше" конкретно и избирателно една от тях на миналите избори.И сега ще се пъне нещастника,но народът вече не е толкоза заблуден,видяха какво (не) могат партиите на "промяната".ГЕРБ пак ще се върнат там,където им е мястото,първото!

34

чисто и просто

преди 1 месец

Хората не вярват в честността на изборите. Аз лично съм дълбоко убедена че Румен Радев се опитва да избегне правосъдие като назначи правителство от корумпирани министри които да бъдат на негово подчинение. Затова машините дават такъв резултат.