"Румен Радев се заигра с етническата карта на България и вбеси ДПС. Никога досега президент не си е позволявал да направи това, което Радев направи". Това заяви президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев в студиото на "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Трябва да има човек, който да може да победи президента популист. Радев руши нашата демокрация. Това е първият президент на България, който не спазва Конституцията. Радев трябва да си ходи, за да спасим нашата демокрация. Раздели жестоко нацията", заяви още бившият държавен глава.

По думите му кандидатът за президент на ГЕРБ не трябва да бъде партиен, а широкоскроен кандидат, който да стигне до балотаж, където да събере широка подкрепа.

Още по темата
Според Плевнелиев фактът, че изборите са 2 в 1, променя до голяма степен правилата.

"Тук може ГЕРБ да допуснат стратегическа грешка, каквато допуснаха с Цецка Цачева. Тя беше много добър човек, но не беше добър кандидат, за съжаление. Партиите разсъждават, че трябва да извадят тяснопартиен кандидат, който да дръпне резултата на партиите напред. ГЕРБ не трябва да го прави", обясни Плевнелиев.

Според него в следващите два месеца Слави Трифонов ще има много поводи да се скара с президента Радев. Едната причина била създаването на политическа партия в синхрон с президентската институция, визирайки проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

"Целта е Румен Радев да има къде да отиде, ако изгуби президентските избори. Защото той няма да може да се върне в БСП. От друга гледна точка целта е този път да се управлява. Има директен удар срещу "Има такъв народ". ИТН разочарова президента да сглоби правителство. Появява се нов политически проект, за да може да управлява дуетът Христо Иванов - Румен Радев", смята президентът (2012 - 2017 г.).

Той прогнозира, че "Демократична България" ще издигне формална президентска кандидатура, след което на балотажа ще подкрепи Румен Радев. Плевнелиев е на мнение, че ИТН трябва да издигнат своя кандидатура за президент, защото „ Радев им е приготвил ножа в гърба“.

"Ще се боря за демократична България, но няма да участвам на предстоящите избори", обяви гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

368

И.Б.

преди 2 месеца

След като изслушах и изгледах интересното предаване, ми дойде мисъл за светкавично решение на проблема с кандидатурата за нов президент. Трябва просто да се смени полът, т.е да не е мъж, а жена, която по-добре ще отговаря на критериите за обединителка на българската нация.

367

Анонимен

преди 2 месеца

Г-н експрезидент, бихте ли си изяснили мнението: казвате, че ген.Радев руши демокрацията в БГ, но в същото време Р.Кънев, който е от ДСБ, т.е. от ДБ, предлага сътрудничество на Василев и Петков, хора на Радев и лидери на формацията/движението ПрП. Нещо да кажете по този факт? Доколкото си спомням, Петков беше един от основателите на ДБ,т.е. той е полит.противник на ГЕРБ, а Вие сте доста близък с лидера на ГЕРБ. Как да разбираме демокрацията: едната е герберска, а другата - на Демокр.БГ, така ли?

366

ТИ ДА ВИДИШ

преди 2 месеца

Партията на Путин очаквано печели парламентарните избориС около 40 процента от гласовете "Единна Русия" остава водещата политическа сила в страната