Проектът на Асен Василев и Кирил Петков е свързан с президента. В това е убедена проф. Антоанета Христова.

„Радев има интерес от тази партия. Те са много удобни, за да му дадат подкрепа на балотажа. Ако малко не му достига, трябва да се активират тези, които не гласуват. Припознавайки го, Петков и Василев ще заведат хора до урните, те да гласуват за този президент", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR политическият психолог.

По думите й най-нормално е бившите министри да потърсят регистрирана политическа партия и да я припознаят. Това било редовна практика, но не се знаело доколко ще е положителна.

Проф. Христова е на мнение, че двамата трябва да кажат кои са другите лица до тях, какви са политиките и зад какъв вид реформа застават, извън темата за преразпределението на пари.

"Нормално е техният прагматичен стил да се хареса на избирателите. Могат да привлекат и мотивират част от тези, които не гласуват. Другата група са от сферата на "Демократична България", защото те до този момент са се идентифицирали с нея. Като антропология те имат асоциация с тази политическа формация", анализира психологът.

Още по темата
Политологът проф. Росен Стоянов е убеден, че силни са не политическите проекти, а политическите партии, зад които има идеология.

"Трябва да се идентифицират къде са разположени в пространството. Започват с витиевати модели, добре звучащи, които се харесват на младите хора - с десни инструменти да постигат леви цели. Ако получат процентите, които им дават, те ще бъдат една от средните партии, които ще влязат в следващото Народно събрание, а такива ще има много", заяви проф. Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че за създаването на стабилна партия трябват стройни структури и кампанията изисква много средства - минимум 1,5 млн. лв.

"Ние изпълваме новия политически проект не със съдържание, а с очаквания", добави политологът. И уточни, че е важно кого Петков и Василев ще подкрепят официално за президент.

Според проф. Росен Стоянов ГЕРБ много скоро трябва да обявят името на кандидата си за президент.

"Той трябва да е приемлив за дясното пространство и "Демократична България", които заявиха, че ще имат собствен кандидат. Така, който и от двамата да отиде на балотаж, другият може да го подкрепи и само така да имат шанс срещу Радев", заяви политологът.

Той очерта и профила на кандидата за президент - известна личност, която освен лични и професионални качества, трябва да има и политически качества.

Коментари Напиши коментар

85

АС

преди 3 месеца

ЧУДИ СЕ , КОЯ ПАРТИЯ ДА ГО "Я Х Н Е " !

84

Бунгар

преди 3 месеца

Създаване на набор от партии които да го подкрепят на президентските избори,независимо дали след това могат да се понасят като различни партии и идеологии и да имат потенциала да са конструктивни и креативни с усет за коалиционна политика. Сега е важно да вземе гласовете на колкото се може повече избиратели. Трябва ни Президент на който военщината му е чужда и е осъзнат демократ обединител. Стига толкова бивши военни и ченгета във власта.

83

Анонимен

преди 3 месеца

при 30 % гласували нормално е крадливата партия да има 20 %- това е админидтрацията със семействата си- а тия дето не гласуван осигуряват заплатите на гербавите калинки- е някой не са калинки защото има заплатки и по 1 милион на година - готинооооо- много гонтино- честито на печелившите - ако гласуват 70% хората на банкянския комунист ще имат по-малко и от 7-8 %- направете си изводи с какво мнозинство ви управляват - тоест - крадът - по 10 милиарда на година