Снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, увери вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

Още по темата

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Коментари Напиши коментар

107

тъмничаря

преди 4 месеца

До DinosaurusНе гледай в чуждата паница, а се благодари, че имаш храна на масата. Когато ти имаш, не трябва да завиждаш, че и друг има. Всички сме хора на този свят.

106

Хипер-инфлацията

преди 4 месеца

Ще изгори всички тези добавки и подаръци за подкупване на възрастното население да гласува.

105

Към 99

преди 4 месеца

Пример: Ако имате 30 години стаж от трета категория и 10 години от първа категория, вие имате превърнат стаж 46 години и половина от трета категория. Вие имате реален стаж 40 г., за които коефициента ще е 1,35, а за надбавката от 6 г. и половина ще остане досегашния 1,2.