Спорове и скандали бележат и последните работни дни на 46-ото Народно събрание. На дневен ред е актуализацията на бюджета, която продължава и в момента.

"Даде се шанс на партиите да се развихрят предизборно, всеки да обяснява, че това е неговото предложение. Интересите на обикновения човек са последното нещо, което вълнува политиците. В момента политиците правят всичко с мисълта, че не могат да бъдат наказани", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея времето за актуализацията на Бюджет 2021 отдавна е минало.

"Всички знаем, че сме на прага на няколко кризи, това можеше да стане по-рано и без излишни неща. В политиката, като му изпуснеш времето, става странно за обяснение. По отношение на този бюджет, всички парламентарни сили са в опозиция, но не е ясно на какво", добави тя.

Социологът доц. Антоний Гълъбов от своя страна пък упрекна президента Румен Радев за ултиматума, който постави във връзка с актуализацията на бюджета.

"Това е служебен кабинет в оставка, който не носи отговорност пред никого, само пред президента. Има парламентарни процедури, с които лимитите могат да бъдат променяни. Тогава нямаше да го има този огромен натиск, при положение, че бюджетът се държи стабилно", категоричен беше доц. Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата експерти се съгласиха, че избори 2 в 1 ще ощетят както партиите, така и кандидатите за президент.

"Провеждането на парламентарни избори при първия тур на президентските, би било по-неизгодно за повечето кандидати за президенти, дори и за партиите. Първият тур решава едни въпроси, вторият - други. Партиите имат за задача да си вдигнат партийния резултат, а от там да решават да имат ли кандидат. А за кандидатите за президенти е важен техният персонален резултат", изтъкна доц. Буруджиева.

А заради случилото се с последните 2 парламента доц. Гълъбов обяви, че очаква ниска избирателна активност.

"Заради това, което се случи в 46-ото НС, очаквам ново електорално дъно. На парламентарните избори ще гласуват под 3 млн. души. По-тежкият и важен вот е парламентарният. По-логичното за дата на избори 2 в 1 е да са във втория тур на президентските, когато ще има по ниска избирателна активност", анализира социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase