Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от два часа депутатите в парламента спорят за актуализацията на пенсиите.

В ябълката на раздора се превърна датата, от която парите на възрастните хора да бъдат актуализирани - от 1 октомври или от 25 декември. Все още не са гласувани и сроковете за изплащането на Covid добавката от 120 лева, както и от кога  влиза в сила размерът на минималната и максимална пенсия.

От ГЕРБ промениха позицията си и поискаха, освен добавката от 120 лева, актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, каквото предложение вчера гласуваха от Бюджетната комисия на извънредно заседание.

Още по темата
Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата - 25 декември.

"Ваша е отговорността, поемете си я, от 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината".

От БСП също настояха освен за добавки, и за увеличаване на минималната и максималната пенсия и преизчисляване на всички пенсии от 1 октомври.

"Сега с процедурни хватки и пренаписано от бюджетна комисия предложение се иска да се лишат пенсионерите с минимална пенсия от едни 490 лв., да им се даде 70 лв. по-малко и да не им се преизчислят пенсиите", заяви народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Георги Гьоков.

Той обясни, че ако датата бъде променена от 1 октомври на 25 декември, преизчисляването на пенсиите ще бъде само за 5 дни, а с приемането на бюджета за следващата година може да се реши да няма преизчисление.

От своя страна Стоян Мирчев се обърна към Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ": "Вие казахте, че правилното решение е актуализация на пенсиите, но сега с Вашето предложение на практика се отказвате от актуализацията на пенсиите. Вие сега отстъпвате от Вашите позиции, за сметка на предложението на ДПС. Но и това си има своето обяснение – може би, защото Вие сте топлата връзка между ДПС и "Има такъв народ", заяви Мирчев.

"Много ми е интересно да ми обясните какво г-н Филип Станев от ИТН Ви каза като дойде да Ви шушука – "Цонев, вдигни си телефончето". Защото това е истинското задкулисие в България и това ще развали пенсиите на българите", обърна се Мирчев към депутата от ДПС Йордан Цонев.

Дебатите продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase