Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев свиква заседание на Съвета по сигурността.

Тема на днешното заседание на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна от Афганистан.

По данни на МВР натискът по границата ни от мигранти е увеличен шесткратно спрямо миналата година, а оградата по границата ни с Турция е в лошо състояние и се нуждае от ремонти в компрометирани участъци.

В това се увери на място преди дни служебният премиер Стефан Янев, който посети района на Малко Търново, припомня БНР. "Всичко може да се направи. Има възможност, има предвидени средства - това ни е целта и правим необходимите усилия да започнем в най-скоро време", каза Янев.

Бежанските центрове у нас разполагат с достатъчен капацитет, засега не се налага разкриването на нови, каза още  Янев.

Има и планове за действие, допълни той. "Планове за нарастване на усилията, така да се каже, за включване на допълнителни хора, хора от армията, от други структури на МВР".

Армията също се включва по охраната на границите ни с Гърция и Турция.

"Военнослужещите между 400 и 700 души ще се противопоставят на нелегално проникване на имигранти на българска територия, ще подпомагат жандармерия и гранична полиция в тяхната дейност, включително за изграждане на заградни съоръжения, наблюдение на границата", коментира преди дни служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

 

Коментари Напиши коментар

18

Доктор Сън

преди 4 месеца

Пуснете мигрантите, барем некой спаси България най-после

17

DF

преди 4 месеца

Кой погледна снимката с буйната растителност до оградата..оградата не е строена в храсталака.А не е поддържана.Къде са войниците да разчистят километри, къде е военната техника да изстърже до почва,къде е пръскането с хербициди за да се вижда оградата...Камери имало в тоя шубрак слон да побегне няма да го видите.Е това е мърлява държава.Тошко Галошко,Члгаропитека и Май-ската роза прецъфтела...алоуу има ли пилот у тоя самолет беее...словоблюдци...Измекерян,Хаджи-там какво беше ...

16

българин

преди 4 месеца

"Бежанските центрове у нас разполагат с достатъчен капацитет, засега не се налага разкриването на нови, каза още Янев." Ето, това е доказателство, че планират изграждането на нови и пълнене на държавата с мохамедани. Но сз пропуснали един факт. Тези лукави агаряни никога няма да видят хаир в България!