Снимка: БГНЕС

Утре излиза в "Държавен вестник" решение на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ със списък с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19. Досега тя финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за първи път тя ще финансира остро заболяване, лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания - също. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента, съобщи БТА.

Още по темата

Той уточни, че до сряда следващата седмица би трябвало процедурата да е завършена.

Кацаров посочи, че вчера е имало заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което са одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти, каза министърът. Той изрази очакване тези 39 първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Кацаров съобщи, че Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити ковид зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Освен това имаме на склад, сега започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, каза министърът. Вече сме в разгара на вълната, така че мога с радост да кажа, че това ще сработи в следващите дни и се надявам да облекчи и личните лекари, и болниците, добави той.

Коментари Напиши коментар

58

НЗЗОК

преди 2 месеца

Без лимити бюджета ще рухне от масовото крадене на лекарите!

57

Анонимен

преди 2 месеца

Кога Министерството и НЗОК ще обяснят на хората открито защо има лимити за направления и какъв процент направления получава всеки специалист , за да получат хората адекватна помощ. Стойчо е лесен. Написали му пътека. Всички ли трябва да влязат в болница след изчерпване на лимитите за направления. Това по- евтино ли е?Кацата се издъни пак

56

ББ

преди 2 месеца

Подкрепа г-н Кацаров...никой Министър не е правил това за болните и болниците,...хората разпознават доброто от злото...заложено ни е генетично,дпс-гроб не могат ни лъжат вечно...ще си платят!Благодарим Ви за усилията г-н Министър!