Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Натискът по границата ни с Турция и Гърция през тази година е нараснал шест пъти спрямо миналата 2020 г., но към 5 септември данните сочат четири пъти по-ниски нива спрямо предходната мигрантска криза от 2015 година. Това съобщи МВР шефът Бойко Рашков след заседанието на Съвета по сигурността към правителството, цитиран от БНР.

Министърът съобщи, че за ремонта на оградата по границата ни с Турция на този етап ще са необходими около 4 милиона лева.

Още по темата
Стопанисването на оградата ще премине към МВР и Гранична полиция, това е договорено и с областните управители, които в момента имат отговорност да подържат съоръжението.

На този етап капацитетът на центровете за мигранти към МВР не е запълнен, при необходимост ще се разкрият нови, посочи Рашков.

"Ремонтирали сме някои, които досега не са действали, и сме в такава готовност. Но увеличаване, драстично, на броя на приетите в тези домове чужденци не се наблюдава. Условията са сравнително добри. За тези хора се полагат необходимите грижи. Обръща се сериозно внимание на това да бъдат все пак в карантина, защото там работят и служители на МВР, и представители на някои от службите, защото все пак някои от тях са без документи, ние не знаем какви са тези хора", каза той.

 

Коментари Напиши коментар

43

Герб

преди 4 месеца

Смятаи щом дори мигрантите не искат да стъпват тук - колко сме добре след - Боико

42

Това е

преди 4 месеца

Доста забавно, че колкото по малко мигранти хванеш, толкова по малко мигранти отчиташ. Така ако въобще не си правиш труд да ги ловиш може да кажеш че през България не минава никакви мигранти, Айде за по убедително хвани един двама.

41

Браво на Борисов

преди 4 месеца

По-малко са защото г-н Борисов си е свършил работата..Да не би вие гости за 3 месеца да сте направили нещо за тази държава..