Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Общ преглед
Служебният кабинет предлага отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР, обяви премиерът Стефан Янев.

„Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция“, обясни Янев.

По време на заседанието на Съвета по сигурност към МС бе обсъдена защитата на националната сигурност в контекста на засилващия се мигрантски натиск. Отчетено е извършеното през месеците август и началото на септември от вътрешното министерство.

„Бяха оценени мерките, включително и с МО от гледна точка на тяхното бъдеще участие при необходимост. Влязохме в детайли и обсъдихме тактическите взаимодействия, ако е необходимо. Координацията е има. Съответните структури взаимодействат“, каза още Стефан Янев.

От думите на служебния силов министър Бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лв. за ремонтни дейности на съоръжението и прилежащата пътна инфраструктура.

"В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница", каза той.

"Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи", уточни Рашков.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 месеца

Навремето кльона беше по ефикасен, а и много по-евтин!На въпроса по-долу, гранични войски няма от десетилетия, понеже са смятани за несъвместими с демокрацията....

25

А , ТАКА ЯНЕВ...

преди 4 месеца

....АЙДЕ , ПРЕФЪРЛИ ТОПАКАТА НА РАШКОВ У МВР-то....ДА МУ НАПЪЛНИШ КОШЛЕТО...!

24

Да, да, ама не

преди 4 месеца

По Бай Тошово време Гранични Войски бяха към МВР! Има ли изобщо Гранични Войски сега?!