Снимка: БГНЕС

"Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло". Така служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Народните представители решиха преизчисляването на пенсиите да стане от 25 декември тази година. От тогава ще се увеличи и минималната пенсия. Тя ще стане 370 лева. Максималната пък ще достигне 1500 лв.

Още по темата
"Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система", посочи Донев след бурните дебати в парламента.

Освен преизчисляването на края на годината, парламентът взе решение за месеците октомври, ноември и декември до края на 2021 г. всеки пенсионер да получи по 120 лв. месечна добавка, като антикризисна мярка по време на пандемия, пише БГНЕС.

"Така гласуван законът, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен", увери социалният министър и допълни: "Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase