Общ преглед
Градската организация на БСП в София  отбеляза 77-ата годишнина от 9 септември 1944 г.

Програмата включваше поклонение и поднасяне на цветя и венци на Паметника на Незнайния воин, пред Паметника на съветската армия, а след това и пред Паметника-костница в кв. „Лозенец“.

Вчерта ще има и тържествен  митинг-поклонение на Братската могила в Борисовата градина.

В събитията участват председателят на БСП – София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и Градския съвет на столичната организация и на Българския антифашистки съюз, народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти.

Датата 9-и септември разделя обеществото от години. Днес дори скара депутатите. От "Демократична България" дори напуснаха залата по време на изявлението от "БСП за България".

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от "Демократична България", в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим.

За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов /"БСП за България"/ реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от "Демократична България". "Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват и оттук нататък всяко изречение от "Демократична България" трябва да го възприемаме като карикатура", заяви той.

Коментари Напиши коментар

145

Анонимен

преди 4 месеца

Как няма да носят цветя, нали съветската армия им даде властта за 45 години, иначе нямаше да видят власт никога.

144

Пенсионер

преди 4 месеца

Погледнете снимката отново.Нали при соца е имало равенство ? Този с костюма и бомбето в средата е бивш партиен секретар. Двамата от страни са заблудени комунисти , износваши дрехи от децата си.

143

Георги

преди 4 месеца

9.09.1944 година,е мрачна година за българският народ.От този ден започват репресиите на т.н.комунисти,които всъщност са платени терористи,взривили преди това църквата " Света Неделя" с над 200 жептви.Палачът Мирчо Спасов казва,че всеки ден се извозват по 20 чавека,които се разктрелват в масови гробове,до числото 10 000 българи.Одобрението е от Тодор Живков,изпълняващ заповедите на Сталин! Поклон пре жертвите на комунизма при мемореала до НДК София!