Снимка: БСП

Едва ли е работа на служебен кабинет да се занимава с политически проекти, но ще изчакаме още малко, за да видим дали ще стане факт, тъй като до момента това е неофициална информация, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос относно евентуалните бъдещи политически проекти с участието на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

“Недоумявам каква е тази политическа лудост, която обхвана държавата. Цели браншове са на улицата и протестират справедливо: земеделците за обезщетения от градушките, работници за изработени и неплатени заплати, ресторантьори и хотелиери за обезщетения от затворени бизнеси, здравната система прегрява отсега.

Цените летят нагоре, доходите се стопяват. На фона на всичко това т. нар. партии на протеста се разправят кой в кой офис ходил и какво се е пазарил.

Още по темата

Служебни министри пък вместо спешно да решат най-важния въпрос сега - социалния, се занимават с партийно строителство на нов проект. А най-жалкото е, че това дава основания на Борисов да морализаторства и да се прави на спасител.“, каза Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Лидерът на БСП е в Сопот, където е по случай празника на града и 136-ата годишнина от Съединението откри нов клуб на БСП.

По думите й единствената сериозна информация е било позицията на премиера Янев, че би подкрепил такъв проект и би гласувал за двамата министри. "Но нека да изчакаме - сигурно до седмица, две ще стане ясно. Разбира се, много е важна позицията на президента", допълни тя.

На въпрос дали БСП би подкрепила кандидатурата на Румен Радев за втори мандат, Нинова заяви: Ние вече сме изразили такава позиция, така че въпросът в момента не стои, но да видим как ще се развият нещата следващите седмици. 

Според нея решенията са лесни, стига да има разум и отговорност:

1. С всички налични ресурси и с актуализирания бюджет във вторник да се платят заплатите, обезщетенията и да се преизчислят пенсиите.
2. Да се купят лекарства и да се промени методиката за оценка на медицинския труд за ковид.
3. Да се плати по една заплата на самоосигуряващи се, ако останат без работа и на родители, ако останат вкъщи да гледат децата си.
4. Мярката 60/40 да се промени на 80/20 или 80/0 в зависимост от степента на затваряне на фирмите.
5. Нова методика за ценообразуване на енергоносителите с цел намаляване на цената на ток, газ, парно и т.н.
6. Енергийни помощи на социално слабите за зимата.
7. Безкомпромисна борба със спекулата, ако се появи такава. Всичко това е изпълнимо и работещо и ще помогне на много хора. Трябва само спокойно и хладнокръвно да се изпълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase