Снимка: архив, БГНЕС

Това вероятно ще е първото Народно събрание, което за 2 месеца не е в състояние да приеме нито един закон, а това все пак е законодателният орган на страната. Това заяви проф. Даниел Вълчев - декан на Юридическия факултет на Софийския университет, пред Нова тв.

"Българското общество за 30 г. не можа да достигне до солидарност помежду си - няма солидарност между богати и бедни, между живеещи в София и в Тутракан. Всеки гони някакви свои цели и съответно елитите действат също по този начин. Понеже голяма част от хората се люшкат между различни партии, партийните елити са се насочили само към твърдите си ядра, но така затварят вратите за разговори с останалите. Това е големият проблем", смята проф. Вълчев.

Още по темата

Въпреки, че е десен човек, той смята, че в сегашната ситуация БСП  се държи най-нормално от всички формации в парламента. Според проф. Вълчев няма нито една разумна причина да не се състави кабинет.

На въпрос дали това ще се случи след третите за годината парламентарни избори, ако партиите в НС са отново същите, той каза: "Опитът показва, че в политиката всичко е възможно. Завоите вече се взимат. ГЕРБ вече не са невъзможен партньор, ГЕРБ с Борисов са невъзможен партньор".

Запитан дали новият политически проект с Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира дясното, проф. Вълчев заяви: "От двамата спрягани министри, за които се твърди, че ще са лидерите на този проект, единият със сигурност не е десен човек. Говоря за министър Кирил Петков".

Според проф. Вълчев въвеждането на мажоритарна избирателна система е нещо, над което трябва да се помисли.

"Винаги съм бил скептичен към мажоритарната избирателна система, защото винаги води до един и същ резултат - двуполюсен модел. Но в партиите има нормални хора и може би това е начинът", обясни проф. Вълчев.

Относно Петър Илиев от "Има такъв народ" проф. Вълчев каза, че студентите го харесват.

"Всяка година правим оценка на преподавателите според мнението на студентите. Той винаги има високи оценки", обясни проф. Вълчев.

Той разговарял с Илиев, който му донесъл книгата си. Копието било от 618 страници. На въпрос, че в копие от 2015 г. книгата е с 698 страници и се смята, че сега от нея са премахнати текстовете от труд на доц. Наталия Киселова след обвиненията в плагиатство, проф. Вълчев уточни, че сега е видял книгата за първи път и трябва да се изясни кое копие е съществувало през 2015 г.

"Софийският университет беше обвиняван, че не е взел мерки. Надявам се, че вече всички разбраха, че допреди няколко седмици университетът не беше сезиран по случая. След като това стана, се взеха много бързи мерки, назначена е комисия и въпросът ще бъде изяснен докрай", подчерта проф. Вълчев.

 

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 2 месеца

Политик който нищо не е направил а критикува другите че и на държавна работа няма място там вън

41

Време за промяна

преди 2 месеца

Кирил Петков може и да не е десен човек, но със сигурност е свестен човек. Промяната ще я направят хора като него. А БСП могат да помогнат.

40

като чета

преди 2 месеца

тоз не аресваме, онзи не аресваме, само харесваме Биби да нъ кара с 200. Еми иди на бял кон, ама тоз път и коня ще въ язди