Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към момента не се налага включването на военни в охраната на границата заради очакваната мигрантска вълна, след като талибаните взеха властта в Афганистан.

"Такова решение не е взето, но ще бъде взето, когато обстановката го налага", каза служеният премиер Стефан Янев.

"Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, на националните елементи от системата за защита на национална сигурност по охрана на държавните граници. До голяма степен очакваме нарастване на мигрантския натиск", призна той.

Още по темата
Министърът на отбраната Георги Панайотов съобщи, че са нужни 9,6 млн. лв. за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата. Парите обаче не са налични в бюджета на МО.

МВР шефът Бойко Рашков каза, че сме подложени не само на натиск от афганистанци, но и от сирийски бежанци, които се намират в Турция.

"Сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава и увеличението на нелегалните мигранти тази година е 6-7 пъти повече в сравнение с миналата година", каза той.

По думите му „Гранична полиция“ е впрегнала огромен потенциал в жива сила и техника и това е максимумът, който тази служба ще трябва да даде, за да устоява националната сигурност на страната.

"Ако тя не успее да се справи, тогава се планира да се включат и сили от МО", каза Рашков.

"Разчитаме на армията само тогава, когато няма други възможности за спирането на мигрантския натиск“, уточни той. Според него за този сценарий е нужен консенсус между политическите сили.

"Наказателните производство срещу трафиканти наближават 200", съобщи още Рашков.

Той добави, че България много разчита на помощ от Брюксел като страна на първа линия, тъй като България е на входа на миграните към ЕС.

Министърът на външните работи Светлан Стоев обясни, че приоритет е било извеждането на българските граждани и тези служители афганистанци, които са работили за българското посолство в Кабул.

"27 българи са евакуирани успешно и 34 афганистанци. 22 граждани се намират в Пакистан и им предстои евакуация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase