Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Искането на БСП да се приема актуализацията на бюджета на извънредни заседания разбуди страстите в парламента.

Социалистите поискаха бюджетната комисия да се събере в събота, а пленарната зала във вторник, за да се промени макрорамката. Искането им в крайна сметка срещна само подкрепата на ГЕРБ при гласуването и не беше прието, но дебатът продължи близо два часа и половина като премина под знака на взаимни нападки.

Още в началото при излагането на мотивите си, червената шефка Корнелия Нинова се обърна към депутатите от останалите ПГ, че по реакцията им вижда някакво несъгласие и допусна, че ще изложат процедурни хватки, за да не се приеме пректорешението на БСП.

Още по темата
"Но за последен път ви призоваваме да проявите разум и отговорност, за да гарантираме стабилност на България и сигурност на хората при идващите кризи", призова тя. Според Нинова по време на срещата с ИБГНИ е имало разбиране за бързото приемане на актуализацията.

Оказа се обаче, че от ИБГНИ не смятат така.

"Не е процедурна хватка, че от БСП гласуваха за удължаването на предложенията между първо и второ четене до 7 септември в петък, какво се промени от тогава? Президентът постави като условие актуализацията на бюджета и явно има обаждане от друга сграда към НС, но нека това да е за сметка на качеството на актуализацията на бюджета", отсече Армян Бабикян.

"Не се подигравайте с гражданите на България и с парите им", призова той.

Според него е важно актуализацията да не се прави на бегом, за да "ходим на избори на Октомврийската революция".

Борислав Сандов отсече, че заради това ДБ са отказали срещата с БСП, която уж е за съставяне на правителство, а всъщност е била за актуализация и на практика е само предизборен пиар на Нинова.

Иван Иванов от БСП настоя, че „два месеца слушаме врели - некипели, изслушваме министър след министър, а един закон не сме приели“.

"БСП няма да е вашият смокинов лист, единственото нещо, което трябва да се свърши тук е актуализацията на бюджета, ако не я приемем, това ще е грозен популизъм, който ще за сметка на българските граждани", каза той.

Според Виктория Василева от ИТН приемането на закони на коляно не бива да се допуска."Явно предизборната кампания е започнала, но нека когато става дума за държавния бюджет, да не подхождаме популистки, нека освен бърза, тази актуализация да е и качествена", призова тя.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански от ИТН коментира, че докато от БСП са се изказвали е имал чувството, че е на конгрес на БКП и БСП.

"Нинова искаше да каже на комисията кога да работи, но не можете да го кажете и ако искате да помогнете на бюджета, нека да разгледате задълбочено в Комисията по европейските въпроси Плана за възстановяване, защото ако той не бъде разгледан ще губим пари", предупреди той.

Тома Биков от ГЕРБ коментира, че няма какво да чака и да бави НС и сега целта била да се определят датите на изборите, така че да са изгодни на президента Румен Радев, защото "много се е изнежил".

"Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото имайте предвид някой от вас страдат. Ще вземе Кирил Петков да направи партия. Не знам тогава ще трябва да удължаваме още с 4-5 месеца този парламент, за да може и той да се структурира. Тук стана "Листопад". Листа падат, става и сериал. Ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате, пък някой ви вкара някоя интрига", коментира той.

Според Тошко Йорданов, ако този парламент работи по-дълго ще промени Закона за НСО и ще ограничи кръга на охраняваните лица, ще извади Бюрото за защита от контрола на главния прокурор. Той отсече, че днес БСП и ГЕРБ отново "са се гушнали".

"Ако предложението на БСП мине, те трябва да изпратят букет цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев", обобщи той.

Според Йорданов това е най-популисткия парламент и припомни, че Мая Манолова от ИБГНИ е била омбудсман по време на управлението на Бойко Борисов, че лидер на десните е бил министър при лидера на ГЕРБ.

Тома Биков отсече в защита на Корнелия Нинова, че тя никога не е била "на килимчето".
 

Коментари Напиши коментар

48

Малко за политика

преди 3 месеца

Какво каза Корнелия Нинова: "актуализацията е много важна заради коронакризата, средствата за опазване на границата, средствата за обезщетение на бизнеса, за онези работници които ще останат без работа". ................................................................................................................................. Вярно ли е? Вярно е разбира се. Поне това да свършат, че тогава да се ходи на избори. А кой бърза да ходим на избори се вижда. Лаладжията Тома Биков работи по въпроса

47

Анонимен

преди 3 месеца

..А КОЙ ПЛАЩА ЦИРКА НА ОЛИГАРХИЯТА...НАРОДЪТ НАЛИ- АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ И ОТ ЕДИНСТВЕНИТЕ УМЕНИЯ НА НАРОДНИТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ ДА МЯТАТ КАМЪНИ С ПРАШКИ, КАМЪНИ И ПАВЕТА СРЕЩУ НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ- ПОЛИЦАИТЕ- МНОГО МИ ПРИЛИЧАТ НА ПАРТИЗАНИТЕ СЕГА ОСТАВА ДА ПРИЕМАТ ЕДИН ЗАКОН ЗА ПЕНСИИ И ДОПЛАЩАНИЯ ЗА АКТИВНИТЕ БОРЦИ ПРОТИВ ГЕРБ- ТАКА ОЛИГАРХИЯТА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПАРИТЕ КОИТО ДАВА ЗА НАРОДНИ ВОЖДОВЕ, А ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ, КАКТО ПЛАЩАХМЕ ЗА ПАРТИЗАНИТЕ ДО ТРЕТО КОЛЯНО.

46

ПРИВАТИЗАТОРКАТА

преди 3 месеца

КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ. ТЯ ПРИВАТИЗИРА ТЛЪСТИЯ ТЕХНОИМПЕКС, А СЕГА МИСЛЕЛА ЗА НАРОДА. Я, СТИГА! КОЙ ТИ ВЯРВА *** КЪРЛЕЛИЙО