Снимка: архив, БГНЕС

Въпреки че се противопостави на актуализацията на бюджета на първо четене, преди второто ГЕРБ внесе свои предложения.

"Гарантирайки, че подхождаме винаги отговорно към парите на данъкоплатците и МФ съобщи, че има преизпълнение над 800 милиона лева, всички мерки, които ще предложим, няма да надхвърлят тази сума", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Още по темата
ГЕРБ иска в бюджета за НЗОК да се разпределят предвидените допълнително 120 милиона лева по пера, както и да има бонуси за магистър-фармацевтите в болниците.

Отделно 25 милиона лева допълнително да са за НЗОК, за да се осигурят средства за общо практикуващите лекари от октомври.

ГЕРБ ще предложи към бюджета МОН да се предвидят и средства за тестване за коронавирус на учениците, защото такива не са заложени в актуализацията.

Според Деница Сачева дебатът за пенсиите е най-големият при актуализацията на бюджета, но служебното правителство не е овластено да прави реформи. Така че ГЕРБ предлага добавката за всеки пенсионер да е по 100 лева до края на годината и да отпадне таванът на пенсиите.

За социалните работници предлагат да има добавка от по 500 лева за последните три месеца на година.

Петя Аврамова информира, че ГЕРБ настоява за текущ ремонт и поддръжка на пътищата да се отпуснат още 500 млн. лв. към бюджета на МРРБ.

"Толкова бяха взети от бюджета на министерството и никой не разбра къде отидоха тези пари, а работниците не могат да си вземат заплатите", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase