Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП и туристическия бранш обсъдиха мерки за подкрепа на бизнеса, които могат да бъдат изработени и приети до две седмици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че президентът им е връчил третия мандат и усилията им са в две посоки, както за правителство, така и за постигане на съгласие по актуализацията на бюджета. Да поговорим за конкретни неща, които можем да свършим до две седмици, които да гарантират посрещане на кризите, призова тя в началото на срещата.

Още по темата
Нинова посочи, че правят опити за спокойни разговори за съставяне на редовен кабинет. Ако обаче не стигнем до съгласие, бихме искали да осигурим поне на икономиката, на домакинствата, на вас, средства през бюджета за тази година, обърна се тя към представителите на туристическата индустрия, цитирана от БТА.

От туристическия бранш изразиха притеснение, че в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, а само за мярката "60 на 40".

От бизнеса поискаха намалената ставка от 9 процента да се запази безсрочно, а в настоящия бюджет да се предвидят суми за PCR тестове, за да се облекчи влизането на чужденци в България, и да има законодателна промяна, така че икономическите и социалните мерки да могат да се изплащат и при ограничени и при затворени бизнеси по регионални центрове.

От БСП поеха ангажимент да огледат закона за извънредното положение и да видят дали има нужда от промяна в него. Сред другите четири-пет неща, за които да се помисли в следващите дни, Корнелия Нинова посочи ваучери за почивка, пари за PCR тестове и разписване на някакъв резерв от тези 1,2 млрд. лева за допълнителен мерки за покриване на оборотен капитал.

По време на срещата беше коментирано и предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничения заради нарастването на заразените с COVID-19.

Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България коментира, че предложението отново включва затваряне на нощните заведения и ограничаване на заведенията на закрито, които били несправедливо сатанизирани.

"Това няма да го позволим този път, заяви той и изрази надежда да се състави правителство, с което да говорят. Всеки е отговорен за собственото си здраве, всеки може да се ваксинира или да се самоизолира", посочи Зумпалов. Не може на нощните заведения да се прехвърли цялата отговорност за общественото здраве на държавата, добави той.
 

Коментари Напиши коментар

93

Тая

преди 8 месеца

се напъва за актуализация,че и за нея ще има,но тоя път за хотел на Созопол не в Халкидики,да се махате гнусни твари, актуализация само при редовно правителство

92

?!?

преди 8 месеца

Ако няма пари за два месеца напред някой трябва да даде обяснение къде са? Не да иска актуализация през партии поддлоги. Не е необходима актуализация веднага. Би било по редно следващият парламент да я направи, когато ще има правителството което ще си носи отговорността.

91

Анонимен

преди 8 месеца

А рундьо вече започна да се оглежда за полезните изкопаеми на българия .да изнесът всичко за русия.искат да източат цялата държава.